Pse sytë e foshnjave ndryshojnë ngjyrën dhe kur ndodh?

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 21 Maj, 2024 19:51

Pse sytë e foshnjave ndryshojnë ngjyrën dhe kur ndodh?

Për të kuptuar se si sytë marrin ngjyrën e tyre, së pari duhet të kuptoni rolin e irisit, i quajtur ndryshe iris. Është një strukturë muskulore që rrethon bebëzën dhe kontrollon se sa dritë arrin në sy.

Irisi ka një shtresë të pasme (i njohur si epiteli i pigmentit) dhe një shtresë e përparme, ose stroma. Shumica e njerëzve kanë një ngjyrë kafe në epitelin e pigmentit. Megjithatë, sasia e pigmentit në stromë është ajo që përcakton ngjyrën e syve.

“Irisi përmban shumë melanocite që përmbajnë të gjithë melaninën. “Sytë blu përmbajnë një sasi minimale të pigmentit, ndërsa sytë kafe kanë një nivel të lartë të melaninës”, thotë Dr Emily M. Zepeda.

Iriset e foshnjave nuk përmbajnë shumë melaninë në lindje. Mungesa e melaninës lejon që drita të reflektohet nga irisi, duke bërë që sytë të duken blu.

Me kalimin e kohës, melanocitet vazhdojnë të zhvillohen dhe të prodhojnë melaninë. Disa fëmijë do të ruajnë ngjyrën e tyre blu të syve, por shumë do të përjetojnë një ndryshim. Ndërsa melanina zhvillohet, sytë mund të errësohen në jeshile, kafe ose lajthi.

“Sasia e kohës që i duhet një bebeje për të marrë ngjyrën e “vërtetë” të syve ndryshon, por zakonisht ndodh ndërmjet 6 dhe 9 muajsh”, thotë Zepeda.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 21 Maj, 2024 19:51