Efekte të dëmshme nga përmbajtjet onlajn të partive

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 27 Maj, 2024 19:28

Efekte të dëmshme nga përmbajtjet onlajn të partive

Tre përmbajtjet e dëmshme më të zakonshme janë “minimi i besimit në institucione” dhe “sulmet personale”. Në prill ka pasur edhe rritje të “patriotizmit ekstrem”, “përzgjedhjes së njëanshme”, “etnocentrizmit” dhe “përhapjes së panikut dhe frikës”

Instituti për Studime të Komunikimit (ISK) ka publikuar një raport për prill 2024, duke analizuar ndikimet e dëmshme politike në media. Ky monitorim përkoi me fushatën zgjedhore, por u fokusua tek politikanët, jo tek kandidatët për president. Sipas raportit, efektet e dëmshme të përmbajtjes në internet dhe në faqet në Fejsbuk të partive dhe liderëve të tyre janë në rritje. Në mars ishin 142 poste, ndërsa në prill 176. VMRO-DPMNE prin me 43 poste, E majta është e dyta me 38, LSDM është e treta me 29 poste, ndërsa numri i postimeve të dëmshme në BDI është rritur në 14.

Tre përmbajtjet e dëmshme më të zakonshme janë “minimi i besimit në institucione” dhe “sulmet personale”. Në prill ka pasur edhe rritje të “patriotizmit ekstrem”, “përzgjedhjes së njëanshme”, “etnocentrizmit” dhe “përhapjes së panikut dhe frikës”. Në prill ka pasur edhe rritje të “patriotizmit ekstrem”, “etnocentrizmit” dhe “përhapjes së panikut dhe frikës”. Në media, platformat online kanë një numër rekord prej 261 postimesh me përmbajtje të dëmshme. Përkundrejt kësaj, kanalet televizive kanë numrin më të ulët të aplikacioneve të tilla, vetëm 55, duke vazhduar trendin rënës.

Portali “Kurir” kryeson me 54 postime me përmbajtje të dëmshme, i ndjekur nga “A1On” me 33 postime, “Veçer” me 29, “Almakos” 28 dhe “Republika” 27. Ndër televizionet “TV Alfa” është në krye me 14 bashkëngjitje, ndonëse ka edhe rënie të numrit të bashkëngjitjeve të dëmshme. Profilet në Fejsbuk të ministrave, të cilët ishin edhe kandidatë, u përdorën për promovim personal, që është abuzim me kanalet qeveritare. Ndryshe, hulumtimi, i realizuar nga ISK me mbështetjen e Ambasadës Britanike në Shkup, monitoron 10 parti politike, liderët e tyre dhe komunikimin e anëtarëve të Qeverisë së Maqedonisë së Veriut me mediat. Monitorimi përfshin 11 media online dhe nëntë kanale televizive. (koha.mk)

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 27 Maj, 2024 19:28