Kasami konfirmon se VLEN merr kryetarin e Kuvendit, pesë ministri plus një ministër pa portofol

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 27 Maj, 2024 21:06

Kasami konfirmon se VLEN merr kryetarin e Kuvendit, pesë ministri plus një ministër pa portofol

Kreu i Besës nuk dëshiron të tregojë emrat e zyrtarëve të ardhshëm pasi thotë se fillimisht duhet të njoftohen organet e partive të koalicionit VLEN për marrëveshjen e koalicionit qeveritar, përcjell FLAKA.

Kemi një marrëveshje parimore për shpërndarjen e portofoleve në shkallën e parë dhe të dytë në përbërjen e ardhshme qeveritare, por nuk mund të flas për emra, thotë Bilall Kasami, një nga drejtuesit e koalicionit VLEN, në një intervistë për “360 gradë”. “në MRT 1.

Sipas tij, bëhet fjalë për një qeveri për shpëtim kombëtar, sepse brenda vendit, vendi është në një pozitë të palakmueshme.

“Përgjithësisht, që nga fillimi i bisedimeve ka një atmosferë të mirë në fushën e shpërndarjes së përgjegjësive, në fushën e harmonizimit të programit. Pra, në fazën në të cilën jemi sot, tashmë kemi një marrëveshje parimore për shpërndarjen e portofoleve në shkallën e parë dhe të dytë, pra ministritë dhe zëvendësministrat. Po ashtu ka marrëveshje që kryetari i Kuvendit të jetë nga radhët e VLEN-it. Por për atë që kemi rënë dakord tashmë kur të përfundojë i gjithë procesi do të dalim zyrtarisht me të gjithë marrëveshjen, nuk do të doja të dal me detaje sepse ka një ndjenjë të keqe edhe në organet e partisë, kur disa informacione që duhet ta dëgjojnë zyrtarisht, e marrin vesh nga mediat. Kemi një marrëveshje parimore si për kryetarin e Kuvendit, ashtu edhe për shkallën e parë dhe të dytë”, thotë Kasami.

Duke iu përgjigjur pyetjes – a nuk është pretencioze të cilësohet se e ardhmja do të jetë një qeveri e shpëtimit kombëtar, lideri i Besës thotë se përpos disa përparimeve në procesin e integrimeve evropiane, qeveria e udhëhequr nga LSDM dhe BDI e ka regresuar rëndë shtetin.

“Duke pasur parasysh se dy grupet e mëparshme të qeverive kanë bërë disa gjëra në drejtim të tejkalimit të disa pengesave me fqinjët me Marrëveshjen e Prespës dhe Marrëveshjen me Bullgarinë, në një drejtim tjetër kanë bërë shumë dëme. Në nivel të brendshëm në fushën e korrupsionit dhe keqpërdorimit të pozitave zyrtare… Pra, situata aktuale ekonomike, në fushën e sundimit të ligjit, në fushën e përmbushjes së kërkesave të procesit evropian për reformimin e sistemit dhe afrimin me BE-në, mendoj se nuk na pret shumë punë, ndaj mund ta marr si të drejtë të them që kjo qeveri duhet të jetë për shpëtim kombëtar, sepse në shumë nga këto segmente ka shumë pengesa. Shteti është sjellë në një pozicion të palakmueshëm me të cilin do të duhet të merret qeveria e ardhshme”, u përgjigj Kasami.

Sipas njoftimeve të fundit partiake, përveç VMRO-DPMNE-së dhe “VLEN”, në përbërjen e ardhshme qeveritare do të jetë edhe partia ZNAM. Për “VLEN”, në qeverinë me 20 portofol do të jenë pesë ministri – për ekonomi dhe punë, për mjedis dhe planifikim hapësinor, për shëndetësi, për politikë sociale, demografi dhe rininë dhe për çështje evropiane plus një ministër pa portofol.

“Mund të konfirmoj se një nga portofolet që duhet të udhëhiqet nga stafi i koalicionit është Sekretariati (për Çështjet Evropiane), i cili është planifikuar të bëhet ministri dikasteriale dhe, sipas rëndësisë së pozitës, edhe zëvendëskryeministri të jetë. Mund të konfirmoj gjithashtu se në fushën e ekonomisë, përcaktimeve tona mjedisore dhe mjedisit, ne duhet të menaxhojmë edhe një nga ato departamente. Kryesisht është çështje mirëkuptimi që e gjithë qeveria është e fokusuar në përmbushjen e asaj që do të biem dakord, pavarësisht se kush ku do të jetë ministër”, thekson Kasami.

Duke komentuar detyrën e ardhshme të ministrit pa portofol, Kasami thotë se do të jetë në krye të luftës kundër korrupsionit dhe shpërdorimit të posteve zyrtare. FLAKA

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 27 Maj, 2024 21:06