Për të parandaluar vjedhjen e telefonit: Përditësimet e Google për Android

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 27 Maj, 2024 20:01

Për të parandaluar vjedhjen e telefonit: Përditësimet e Google për Android

Vjedhja e celularëve është një problem i madh, ndaj Google ka shpallur funksione të reja kundër kapjes me forcë të pajisjeve dhe për mbrojtjen e përdoruesve të sistemeve celulare operative Android.


Disa nga veçoritë e reja vijnë këtë vit përmes përditësimeve në Android 10 e më vonë, dhe disa do të vijnë me Android 15. Me risitë si mbrojtja e rivendosjes së fabrikës, do të jetë më e vështirë për hajdutët të rivendosin një pajisje të vjedhur në mënyrë që ta shesin atë. Nëse një hajdut rivendos me forcë një pajisje të vjedhur, ai nuk do të jetë në gjendje ta rivendosë atë pa ditur specifikimet e saj. Praktikisht zvogëlon mundësitë e rishitjes – pothuajse në zero.

Kur bëhet fjalë për nxjerrjen e të dhënave të vlefshme, Google po përgatit gjithashtu një opsion të ri – për Android 15, i cili lejon krijimin e një hapësire personale në celularin ku mund të fshihet kodi PIN – për të bllokuar aplikacionet me të dhëna të ndjeshme.

Disa përmirësime të mbrojtjes së identitetit do të vijnë në disa pajisje më vonë këtë vit.

“Theft Detection Lock” përdor AI për të njohur heqjen e papritur të smartfonit nga dora e përdoruesit dhe ikjen më pas… Gjatë lëvizjeve të tilla, ekrani i telefonit të vjedhur bllokohet vetë. Nëse hajduti është përpjekur të fikë telefonin inteligjent për një kohë të gjatë – me shumë përpjekje identifikimi të dështuar, funksioni “Kyçja e pajisjes jashtë linje” do të bllokojë automatikisht ekranin për të mbrojtur të dhënat.

Nëse telefoni celular vidhet, pronari do të mund ta kyçë atë vetëm duke përdorur numrin e tij përmes një telefoni tjetër. Të gjitha këto përditësime do të arrijnë në fund të këtij viti në të gjitha pajisjet ekzistuese me sisteme operative Android 10 dhe më vonë.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 27 Maj, 2024 20:01