Ky qytet është zyrtarisht më i zgjuari në botë

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 29 Maj, 2024 19:59

Ky qytet është zyrtarisht më i zgjuari në botë

Bazuar në sondazhin vjetor të qyteteve, organizimit të tyre, ekonomisë, nivelit të arsimimit të banorëve dhe cilësisë së jetës, janë votuar fituesit e rinj.

Nju Jorku fitoi në kategorinë e përgjithshme, ndërsa sipas mendimit të jurisë së ekspertëve, qyteti më i zgjuar në botë është kryeqyteti britanik Londër.

Çdo vit bëhet një analizë e kryeqyteteve të mëdha (dhe jo aq të mëdha) botërore, cilësisë së jetesës në to dhe shpejtësisë së zhvillimit të tyre dhe në bazë të kësaj shpallen qytetet më të mira në botë. Nju Jorku zuri vendin e parë këtë vit kur ishte fjala për rezultatin e përgjithshëm bazuar në pesë kritere: ekonomia, kapitali njerëzor, cilësia e jetës, mjedisi dhe rregullsia, ndërsa në kategoritë e tjera Londra, Grenoble, qyteti Suva në Fixhi dhe Auckland në Zelanda e Re.

Londra kapërceu më shumë se 1000 qytete të botës për t’u bërë qyteti më i zgjuar

Konkursi për titullin e qytetit më të zgjuar në botë kishte më shumë se 1000 pjesëmarrës dhe kryeqyteti britanik ishte shumë përpara konkurrentëve të tjerë në fushën e kapitalit njerëzor, i cili përfshin të jashtëzakonshme njohja e qytetit, qasjet novatore dhe aftësia për t’iu përshtatur ndryshimeve teknologjike, aftësitë e banorëve dhe niveli i tyre arsimor. Në këtë kategori ai grumbulloi 100 pikët maksimale dhe siguroi një fitore bindëse. Në vendin e dytë ishte Riadi në Arabinë Saudite.

Në top-10 janë: Nju Jorku, Seuli, Parisi, Uashingtoni, Abu Dhabi, Sydney dhe Bostoni.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 29 Maj, 2024 19:59