A duhet të qëndroni të martuar vetëm për fëmijët?

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 30 Maj, 2024 20:10

A duhet të qëndroni të martuar vetëm për fëmijët?

Si shumë shoqëri të tjera, Maqedonia ka përjetuar një rritje të shkallës së divorcit. Ndryshimi i qëndrimeve ndaj martesës, fuqizimi i grave dhe zhvillimi i normave shoqërore kanë kontribuar në një incidencë më të lartë të divorcit. Që nga pavarësia e vendit, numri i divorceve është pothuajse trefishuar.

Vendimi për t’u divorcuar nuk është i lehtë për t’u marrë dhe disa zgjedhin të qëndrojnë të martuar, edhe nëse janë të pakënaqur për këtë, për hir të fëmijëve. Megjithatë, a janë të lumtur fëmijë të tillë? Pati një diskutim në Reddit për këtë temë pasi një burrë postoi rrëfimin e tij. Për shkak të një gruaje tjetër, ai po mendon për divorc dhe shumica e njerëzve i thanë se duhet të shpëtojë martesën për hir të fëmijës së përbashkët.

“A është të qëndrosh në një martesë që nuk ka asgjë, vetëm që nëna dhe babai i fëmijës të jetojnë së bashku edhe pse të dy janë të pakënaqur, më mirë se prindërit e divorcuar – secili të jetojë jetën e vet dhe të marrë pjesë në mënyrë të barabartë në jetën e fëmijës,” pyeti ai në një sërë reagimesh të pakëndshme.

Përgjigjet u ofruan nga të rriturit, prindërit e të cilëve u divorcuan kur ishin fëmijë.

“Fëmijët e prindërve të divorcuar kanë një shans të mirë për shëndetin mendor nëse prindërit mbeten në një marrëdhënie normale. Unë jam një nga ata fëmijë”, komentoi një përdorues.

“Një fëmijë është më mirë me dy prindër që janë të lumtur të ndarë, sesa prindërit që janë bashkë dhe të pakënaqur.”

“Si fëmijë i një martese të tillë, mund të rekomandoj vetëm që të divorcohesh sa më shpejt”, shtoi një tjetër.

“Patjetër që do të jetë më mirë për fëmijën nëse ai ka dy prindër të lumtur të ndarë se sa të pakënaqur së bashku”. Në fund të fundit, fëmija do të largohet një ditë dhe ju do të kuptoni që vitet më të mira i keni kaluar me një person që nuk e doni”, thotë një i tretë.

“Si një fëmijë i një martese të trazuar, dhe gjithashtu arsyeja pse u krijua në radhë të parë, do të doja që ata të ishin ndarë të paktën njëzet vjet më parë ose të mos ishin martuar kurrë. Edhe sikur të mos kishin dy fëmijë të tjerë pas meje (të pranojmë, i dua deri në parajsë dhe mbrapa), gjë që e ndërlikonte akoma më shumë çështjen sa herë që ishin në prag të ndarjes, ata rrinin gjithmonë bashkë vetëm për shkak të neve fëmijëve. “Kemi mbetur kryesisht me trauma të përjetshme nga sjellja e tyre (veçanërisht e mamasë, ultratoksike), disa prej të cilave vazhdojnë edhe sot, edhe pse të tre jetojmë në adresa të ndryshme”, shkruan një person i katërt.

“Ashtu si një fëmijë i ngjizur në një përpjekje për të shpëtuar një martesë, mos lejoni që fëmijët të vuajnë nëse ju nuk jeni dakord,” tha një përdorues i pestë në platformë.

“Të qëndrosh në një martesë jofunksionale për hir të fëmijëve të tu është gjëja më e keqe që mund t’u bësh atyre. Fëmijët mund të jenë fëmijë, por ata nuk janë budallenj dhe shumë shpejt fillojnë të kuptojnë se diçka nuk është në rregull, sado që prindërit përpiqen ta fshehin. Si fëmijë i prindërve të divorcuar, mund të them se vëllai im ka pësuar trauma që e ndjekin edhe sot e kësaj dite, sepse ka parë dhe dëgjuar disa gjëra që nuk duhet t’i kishte dhe kjo ka lënë gjurmë tek ai edhe në të 30-at. Kur isha 11 muajshe, nëna ime mori vendimin më të mirë që mund të kishte marrë dhe u divorcua, për fatin tim, të saj dhe vëllait tim. Sot i jam mirënjohëse që nuk po kaloj atë që kaloi vëllai im”, tha një tjetër.

Kanë dalë edhe persona që janë përballur me të njëjtën dilemë si autori i postimit.

“Si dikush që ka dalë nga një martesë ku ne të dy ishim të pakënaqur, mund të them sinqerisht se të qëndrosh në çdo marrëdhënie që të bën të pakënaqur është më e keqe për fëmijët sesa të ndahesh”. Vajza ime aktualisht ka dy prindër që nuk zihen përballë saj. Nëse ajo ka nevojë për ndonjë gjë, ne të dy jemi këtu për të. Ne vazhdojmë të marrim vendime së bashku, sipas një marrëveshjeje”, shpjegon një grua.

“Jam i divorcuar, jam në një marrëdhënie të duhur me ish-in tim dhe mendoj se si prindër kalojmë shumë mirë. Ne nuk jemi miq, thjesht është më mirë dhe më e shëndetshme kështu, por kemi një lloj marrëdhënieje miqësore. “Nuk mund të jesh prind/baba i mirë nëse nuk je i gatshëm të shkosh te nëna e fëmijëve të tu për një sërë gjërash praktike dhe nëse shpenzon para me egoizëm për veten dhe jo për fëmijët dhe familjen ku ata jetojnë. në”, shpjegon një burrë.

“Vajza e madhe e pranoi mirë çdo gjë, kishte pyetje, u shpjeguam mirë dhe kaq, nga unë dëgjon vetëm gjëra të bukura për mamin dhe me sa shoh unë po ashtu është edhe nga ana tjetër. Sipas mendimit tim, kjo është një milion herë më mirë sesa të dëgjosh se babai është një idiot dhe nëna është një lopë (për fat të keq, e kam dëgjuar këtë gjatë gjithë fëmijërisë). Ishte e lehtë? Nr. A bëra sakrifica të mëdha personale në mënyrë që gjithçka të ishte mirë? Po. A është një vendim njëqind herë më i mirë se të qëndrosh i martuar me një person të papajtueshëm? Po. A ishte një rrezik i madh? Po. Unë mendoj se nëse të dyja palët nuk janë të gatshme të lënë mënjanë egon për mirëqenien e fëmijëve, atëherë nuk do të ketë fat. Por realisht, duhet të kesh të ardhura të caktuara që të mund të financosh divorcin, nuk është një sport i lirë”, përfundoi ai.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 30 Maj, 2024 20:10