Krizë kushtetuese nëse të hënën nuk zgjidhet pasardhësi i Kacarskës 

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 31 Maj, 2024 22:25 Përditësuar

Krizë kushtetuese nëse të hënën nuk zgjidhet pasardhësi i Kacarskës 

Nëse të hënën pasardhësi i Kacarskës nuk zgjidhet në Këshillin Kushtetues, do të pasojë krizë. Gjykata do të bllokohet, nuk do të ketë kush të thërrasë seancat. Sekretari i Përgjithshëm do të jetë në gjendje të kryejë detyra administrative brenda gjykatës, por nuk mund të organizojë seancat apo të marrë vendime.

Vendimet firmosen dhe publikohen në Fletoren Zyrtare ekskluzivisht me firmën e kryetarit të Gjykatës Kushtetuese, për të cilën është gjithnjë e më e pasigurt nëse gjykata do ta ketë nga java e ardhshme. Edhe pas gjashtë tentativave të pasuksesshme, as Tatjana Vasiç Bozaxhieva dhe as Ana Pavlovska Daneva nuk hoqën dorë nga gara.

Ky është një cirk klasik politik, të cilin e pamë në Këshillin Gjyqësor dhe tani kaloi në Këshillin Kushtetues, si një nga betejat në dy krahët e LSDM-së. Nuk e kuptoj se si Anna Pavlovska Danva nuk dorëzohet, ajo erdhi në gjykatë vetëm disa muaj më parë.

Nuk është hera e parë që kryetari i Gjykatës Kushtetuese nuk zgjidhet në seancën e parë. Në gjykatë kishte pasur trazira edhe më parë, por jo në këtë masë.

Meqenëse dy kandidatët që nuk arritën të merrnin shumicën hoqën dorë nga kandidatura, aplikoi një kandidat i tretë dhe ai nuk u zgjodh kryetar.

Në rregullore thuhet se zgjedhjet do të përsëriten deri në zgjedhjen e kryetarit të gjykatës. Votimi është i fshehtë dhe për zgjedhjen e presidentit nevojiten gjashtë vota nga gjithsej 9 gjyqtarë.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 31 Maj, 2024 22:25 Përditësuar