Diplomatët presin më shumë mbështetje për Maqedoninë pas zgjedhjeve parlamentare evropiane

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 3 Qershor, 2024 21:18

Diplomatët presin më shumë mbështetje për Maqedoninë pas zgjedhjeve parlamentare evropiane

Partia Popullore Evropiane pritet të fitojë shumicën e vendeve në zgjedhjet e ardhshme për Parlamentin Evropian nga 6-9 qershor. Parashikimet shkojnë në drejtim pozitiv për të djathtën evropiane.

Konstelacioni i ri mund të sjellë ndryshime në aspektin e integrimit evropian të Maqedonisë, duke pasur parasysh faktin se VMRO-DPMNE, e cila është pjesë e Partisë Popullore Evropiane, ka shumicën në Maqedoninë, dhe pritet të marrë së shpejti qeverinë. Marrëdhëniet e mira të partisë së Hristijan Mickoskit me këtë bllok të partive në Parlamentin Evropian, sipas ekspertëve, mund të kontribuojnë në përmirësimin e pozitës së Maqedonisë në procesin e para-anëtarësimit. Dhe megjithëse Parlamenti Evropian nuk ka një fuqi të fortë vendimmarrëse kur bëhet fjalë për politikën e jashtme të BE-së dhe politikën e zgjerimit, e cila është në domenin ekskluziv të shteteve anëtare të BE-së, aq më shumë shtete anëtare përfaqësohen në Parlament nga qendra e djathtë aq më i mirë do të jetë bashkëpunimi i Maqedonisë me ato vende në nivel kombëtar.

“Të gjitha ato parti që janë anëtarë të partive popullore evropiane, në Gjermani, Francë, Holandë, të gjitha ato vende që kultivojnë frymën konservatore evropiane, sigurisht që do të bashkëpunojnë me Maqedoninë edhe në nivel kombëtar. Në mënyrë të pavarur, sado të pavarur të jenë në marrjen e vendimeve, ata hoqën dorë nga një pjesë e sovranitetit të tyre kur u bënë pjesë e BE-së dhe do të duhet të respektojnë disa deklarata, rezoluta, të cilat do të jenë të dobishme për Maqedoninë, veçanërisht për çështjet e identitetit. Prej zgjedhjeve pres që blloku i partive popullore evropiane të fitojë më së shumti mandate parlamentare, kjo do të thotë shumë për Maqedoninë sepse partia udhëheqëse nga e cila vjen mandati është anëtare e partive popullore dhe në përgatitjet, në parazgjedhore ka pasur një numër të madh takimesh me liderët e këtyre partive dhe kjo do të thotë mbështetje e madhe dhe për të gjitha ato plane dhe programe që qeveria e ardhshme maqedonase do t’i propozojë BE-së si një paketë reformash për afrimin e BE-së”, thotë ish-ambasadori Marjan Gjorçev.

Pavarësisht se sa shpresojmë për ndryshime në Parlamentin Evropian dhe në pushtetin ekzekutiv të Bashkimit Evropian, megjithatë, Maqedonia së pari duhet t’i zgjidhë problemet e brendshme, detyrat dhe obligimet që i ka marrë qeveria në largim. Lufta kundër krimit dhe korrupsionit, angazhimet për shtetin ligjor, reformat, gjyqësori i pavarur. Qeveria e ardhshme do të duhet të fokusohet në përmirësimin e marrëdhënieve me Greqinë dhe Bullgarinë.

“Unë personalisht pres që ato marrëdhënie të përmirësohen me vullnet të mirë, me dëshirë për takime dhe hapje debatesh për të gjitha çështjet e diskutueshme por edhe çështjet që na bashkojnë, ekonomia, sektori civil, zhvillimi i shoqërisë civile, energjia, beteja për ushqim, infrastrukturë. Si në Bullgari ashtu edhe në Greqi, partitë konservatore që janë pjesë e partive popullore evropiane janë parti të forta dhe ne mund të marrim mbështetje të fortë prej tyre”, thotë Gjorçev.

Zgjedhjet parlamentare evropiane do të mbahen nga 6 deri më 9 qershor në 27 shtetet anëtare të Bashkimit Evropian. Vlerësohet se rreth 370 milionë qytetarë kanë të drejtën e votës në të gjithë bllokun. Qytetarët e BE-së zgjedhin 720 eurodeputetë, të cilët vijnë nga të gjitha vendet anëtare, afërsisht bazuar në madhësinë e popullsisë së vendit. Prandaj, Gjermania do të dërgojë më shumë – 96 eurodeputetë, ndërsa Qiproja, Luksemburgu dhe Malta do të kenë vetëm nga 6 eurodeputetë secila. FLAKA

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 3 Qershor, 2024 21:18