Microsoft po investon pothuajse tre miliardë euro në Suedi

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 3 Qershor, 2024 20:15

Microsoft po investon pothuajse tre miliardë euro në Suedi

Gjiganti amerikan i teknologjisë Microsoft ka njoftuar se do të investojë 33.7 miliardë korona suedeze (2.9 miliardë euro) në zgjerimin e biznesit të tij të inteligjencës artificiale në Suedi.

Popullariteti i inteligjencës artificiale gjeneruese (AI) ka nxitur kërkesën për shërbime, me gjigantët e teknologjisë si Microsoft dhe Amazon Web Services (AWS) që kanë njoftuar miliarda dollarë investime në ndërtimin e qendrave të të dhënave në Evropë.

Në nëntor, Microsoft njoftoi investime në qendrat e të dhënave në Britaninë e Madhe dhe në shkurt prezantoi planet për Gjermaninë dhe Spanjën. “Kjo nuk është e gjitha, por ndoshta më shumë për planet në vjeshtë,” tha presidenti i Microsoft, Brad Smith.

Kompania do të instalojë 20,000 nga njësitë më të avancuara të përpunimit grafik në qendrat e të dhënave në qytetet suedeze Sandviken, Havel dhe Staffanstorp, të cilat planifikon t’i blejë nga Nvidia dhe ndoshta AMD më vonë.

“Përfundimisht, ne mund të vendosim çipat tanë”, tha shefi i Microsoft. Kompania amerikane dëshiron të inkurajojë adoptimin e inteligjencës artificiale në vendet nordike.

Për Suedinë, ata janë duke përgatitur programe arsimore në organizata, shkolla, universitete dhe institucione të tjera publike dhe pjesë të shoqërisë që planifikojnë t’i zbatojnë në tre vitet e ardhshme.

Ata theksojnë se po investojnë edhe në burimet e rinovueshme të energjisë dhe se kanë siguruar pothuajse 1000 megavat energji elektrike “të gjelbër” në Suedi.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 3 Qershor, 2024 20:15