A ka nevojë për organ ad-hoc për përfaqësim ligjor apo është alibi i BDI-së për të mbështetur ligjin?

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 10 Qershor, 2024 22:49

A ka nevojë për organ ad-hoc për përfaqësim ligjor apo është alibi i BDI-së për të mbështetur ligjin?

Ligji për Reformën u miratua në Kuvend të premten mbrëma me mbështetjen e Frontit Europian dhe në kuadër të marrëveshjes qeveria ra dakord të formojë një trup ad-hoc që do të monitorojë përfaqësimin e drejtë në institucione, përcjell FLAKA.

A ka nevojë për një komision parlamentar që të mbikëqyrë përfaqësimin e drejtë në institucione kur tashmë ekziston një komision për marrëdhëniet ndërmjet komuniteteve me të njëjtat kompetenca? Në një ligj të miratuar në vitin 2007 pikërisht për këtë qëllim, ndër të tjera shkruhet se përveç monitorimit të të drejtave dhe ligjeve që kanë të bëjnë me pakicat, komisioni ka kompetencë të monitorojë përfaqësimin e drejtë në organet e qeverisjes shtetërore dhe institucionet e tjera publike në të gjitha nivelet. Mirëpo, BDI-ja mendon se rol më të madh do të ketë organi “ad hoc” me të cilin u pajtuan me VMRO-DPMNE-në në këmbim të votave të tyre për riorganizimin e ministrive. Deputeti Blerim Bexheti, i cili mori pjesë në takimin me kryesinë e partisë në pushtet, pohon se pas kësaj lëvizjeje nuk ka asnjë marrëveshje tjetër politike apo alibi para anëtarësisë në parti.

“Trupi ad hoc është një organ i posaçëm i themeluar nga Kuvendi që referohet dy herë në vit nga institucionet qeveritare për përfaqësim të drejtë, që është një nga përcaktimet kyçe dhe segmentet shumë të rëndësishme të marrëveshjes kornizë. Nisur nga kjo, ne konsiderojmë se ky organ është shumë domethënës në këtë periudhë. Nuk ka të bëjë me justifikime, por është shumë e rëndësishme dhe domethënëse që ky segment i marrëveshjes kornizë të vazhdojë të ndiqet në seksionin e përfaqësimit të drejtë”, tha Bexheti.

Pavarësisht se katër deputetët e Aleancës për Shqiptarët nuk e përkrahën Frontin Evropian, Bexheti siguron se koalicioni është unik. Partitë kanë të drejtë autonome të votojnë ndryshe nga partnerët e tjerë të koalicionit, thotë Elmi Aziri nga partia e Selës, por nuk pajtohet me BDI-në se tani do të kenë më shumë kontroll mbi përfaqësimin e drejtë.

“Aktualisht ne jemi ende pjesë e Frontit Europian, por ruajmë autonominë tonë vendimmarrëse. Ka edhe institucione të tjera në shtet që ndjekin veprime të caktuara dhe përsa i përket përfaqësimit të drejtë, një nga ato institucione është Avokati i Popullit i cili çdo vit bën një raport me vendosmëri se cili është përfaqësimi i drejtë, përfaqësimi gjinor në të gjitha institucionet e shtetit. Ne besojmë se as dialogu dhe as temat tjera nuk janë avancuar në këtë mënyrë”, tha Aziri.

Në një prononcim për Kanalin 5, Izet Mexhiti nga koalicioni “VLEN” pretendon se disa deputetë të Frontit Evropian kanë planifikuar t’i japin mbështetje boshe mazhorancës në pushtet, ndaj për të fshehur realitetin BDI ka vendosur të angazhohet në lojë me një organ parlamentar për monitorim të cilin prej vitesh nuk e kishin menduar.

“Janë dy momente të rëndësishme, së pari – tre deputetë të Frontit Evropian, këtë herë nuk do t’i përmend, ishin gati të votonin për ndryshime pa këtë marrëveshje. Duke e ditur këtë, të gjithë shkuan të votonin për të fshehur se Fronti Europian po prishej, por në fund doli edhe më keq kur deputetët e Selës dhe Zeidi nuk votuan. Kjo tregoi se ata kishin vetëm një mision dhe u mblodhën rreth tij, për të qenë pjesë e qeverisë së ardhshme. Churchill tha se kur nuk dëshiron të bëhet një punë, formo një komitet, veçanërisht komisione të tilla ad hoc që nuk kanë asnjë kompetencë”, thaa Mexhiti.

Ligji për riorganizimin e organeve të administratës shtetërore ishte ligji i parë i dorëzuar nga shumica e re qeverisëse dhe për miratimin e tij nevojiteshin së paku 80 vota. Të premten, kur filloi e gjithë procedura, u votua pas mesnate me 88 vota pro dhe 22 kundër. FLAKA

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 10 Qershor, 2024 22:49