A e dini që elefantët janë shumë më të ngjashëm me njerëzit sesa mund të imagjinojmë

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 11 Qershor, 2024 19:52

A e dini që elefantët janë shumë më të ngjashëm me njerëzit sesa mund të imagjinojmë

Studiuesit që studiojnë elefantët kanë vënë re një fenomen interesant gjatë viteve. Ndonjëherë kur një elefant thërret një grup elefantësh të tjerë, ata të gjithë përgjigjen, por ndonjëherë kur i njëjti elefant u bën një thirrje të ngjashme, vetëm njëri përgjigjet.

A është e mundur që elefantët t’i drejtohen njëri-tjetrit me ekuivalentin e një emri? Kjo ide mbështetet nga një studim i ri që studion elefantët e egër afrikanë në Kenia.

Studiuesit analizuan vokalizimet, kryesisht zhurmat e prodhuara nga elefantët duke përdorur kordat e tyre vokale, të ngjashme me mënyrën se si njerëzit flasin, të prodhuara nga më shumë se 100 elefantë në Parkun Kombëtar Amboseli dhe Rezervat Kombëtar Samburu.

Duke përdorur një model të mësimit të makinerive, studiuesit identifikuan atë që dukej të ishte një komponent i ngjashëm me emrin në ato zëra që identifikonin një elefant të veçantë si marrësin e synuar të mesazhit.

Hulumtuesit më pas u luajtën një regjistrim audio 17 elefantëve për të testuar se si do t’i përgjigjeshin një thirrjeje që iu bë me sa duket atyre, si dhe një telefonate që iu bë një elefanti tjetër.

Mesatarisht, elefantët iu përgjigjën më fort thirrjeve që u drejtoheshin qartë atyre. Kur dëgjuan një thirrje të tillë, ata silleshin më me entuziazëm, lëviznin drejt burimit të tingullit dhe vokalizuan më shumë sesa kur dëgjonin një të tillë që ishte qartësisht e destinuar për dikë tjetër.

Gjetjet e studimit tregojnë se elefantët e quajnë njëri-tjetrin diçka të ngjashme me emrat, tha ekologu i sjelljes Mickey Pardo nga Universiteti Cornell, autori kryesor i studimit, botuar të hënën në revistën Nature Ecology & Evolution.

Për t’iu drejtuar njëri-tjetrit në këtë mënyrë, elefantët duhet të mësojnë të lidhin tinguj të caktuar me individë të caktuar dhe më pas t’i përdorin ato tinguj për të tërhequr vëmendjen e atij individi, gjë që kërkon një aftësi të sofistikuar për të mësuar dhe kuptuar marrëdhëniet shoqërore, thotë Pardo.

Fakti që elefantët i drejtohen njëri-tjetrit si individë nxjerr në pah rëndësinë e lidhjeve sociale dhe veçanërisht mbajtjen e një shumëllojshmërie lidhjesh sociale për këto kafshë, shtoi ai.

Elefantët, kafshët më të mëdha tokësore në Tokë, janë shumë inteligjentë dhe njihen për kujtesën e tyre të shkëlqyer, aftësitë për zgjidhjen e problemeve dhe komunikimin e sofistikuar. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se kur përshëndesin njëri-tjetrin, ata sillen në mënyrë të ndërlikuar, pra kanë gjeste vizuale, tingujsh dhe prekëse.

Nuk e dimë me siguri, por nga analiza jonë duket se kjo zakonisht ndodh gjatë telefonatave të kontaktit kur një elefant i thërret një individi, shpesh me emër, tha biologu i ruajtjes së Universitetit Shtetëror të Kolorados dhe bashkëautori i studimit, George Wittemier.

Ai shton se përdorimi i emrave ishte gjithashtu i zakonshëm në komunikimin e një nëne me të vegjlit e saj, shpesh për t’i qetësuar apo kontrolluar.

Menduam se do ta gjenim edhe në ceremonitë përshëndetëse, por ishte më pak e zakonshme në ato lloj vokalizimesh, shtoi Wittemier.

Përdorimi i shenjave vokale të veçanta individuale, siç është emri, është i rrallë, por jo i pashembullt në mbretërinë e kafshëve. Delfinët dhe papagajtë gjithashtu kanë treguar se e bëjnë këtë, por kur e bëjnë, ata vetëm imitojnë vokalizimet e prodhuara nga një kafshë tjetër. Tek elefantët shenjat vokale nuk janë vetëm imitime të tingujve të prodhuar nga marrësi. Në vend të kësaj, emrat e tyre duken të jenë arbitrarë, si emrat e njerëzve. Adresimi i individëve me emra arbitrar ndoshta kërkon aftësinë për një shkallë të të menduarit abstrakt, tha Pardo.

Wittemier shtoi se kjo punë nxjerr në pah se sa inteligjentë dhe interesantë janë elefantët, duke shprehur shpresën se do të nxisë më shumë interes për mbrojtjen dhe ruajtjen e tyre.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 11 Qershor, 2024 19:52