Borisov vështirë deri te qeveria, Maqedonia të mos presin ndonjë ndryshim qëndrimi

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 11 Qershor, 2024 21:23

Borisov vështirë deri te qeveria, Maqedonia të mos presin ndonjë ndryshim qëndrimi

Autoritetet maqedonase shpresojnë për një mision të pamundur me Bullgarinë – Bojko Borisov e ka të vështirë të fromojë një qeveri të re dhe koalicionet e mundshme nuk lënë hapësirë ​​për marrëdhënie më të mira midis Shkupit dhe Sofjes. Ky është parashikimi i ekspertëve, të cilët thonë se gjykimet nga Strasburgu nuk do të zbatohen nga askush, nuk përjashtojnë mundësinë e vazhdimit të krizës politike në Bullgari, por edhe zgjedhjeve të reja, përcjell FLAKA.

Nëse Bullgaria ende formon një qeveri, ekspertët thonë se partnerët e rinj të koalicionit të Borisov mund të dëmtojnë marrëdhëniet e mira me autoritetet maqedonase.

“Ka një popull të tillë dhe Partia e Turqve, ata kanë një qëndrim shumë të ashpër për çështjen e integrimeve evropiane të Maqedonisë, gjegjësisht Marrëveshjes për fqinjësi të mirë. Kjo do të thotë se do të komplikojë ndjeshëm debatin dhe dialogun e ardhshëm me palën bullgare, sepse i lë Bojko Borisovit, i cili mund të jetë konstruktiv, një hapësirë ​​të vogël manovrimi, domethënë atë që bëri Karakaçanov në qeverinë e kaluar, tani mund të jenë këta dy parti dhe për të minuar pozitat ndoshta dashamirëse që do të kishte Borisov”, thotë Marko Troshanovski nga Instituti për Demokraci.

Sipas analizës, edhe pse Borisov është fitues i zgjedhjeve, dëmin më të madh nga martesa politike me GERB-in e ka pësuar partia më konstruktive, Vazhdimi me ndryshimin, ndërsa është edhe presidenti bullgar Radev, i cili është i ashpër ndaj çështjes së maqedonisë.

Zbatimi i aktgjykimeve nga Strasburgu, nga ana tjetër, në këmbim të përfshirjes së bullgarëve në kushtetutën e Maqedonisë, por edhe ndryshimin e kornizës së negociatave, thonë se është e pamundur.

“Zbatimi i vendimeve nga Strasburgu është shumë i vështirë. Ne e dimë se cili është qëndrimi i Bullgarisë për këtë çështje. Sa sistematikisht nëpër dekada, çdo përpjekje për artikulim politik të të drejtave të komunitetit maqedonas po sabotohet atje. Dhe nuk mendoj se kjo është e mundur, ashtu siç është e pamundur të ndryshohet kuadri i negociatave si i tillë. Sigurisht, janë të mundshme edhe modalitete të tjera në fushën e plotësimit, ndryshimit të Protokollit, i cili është një dokument ndërqeveritar dhe gjithmonë mund të përmirësohet, përmirësohet ose zëvendësohet me një protokoll të ri. Është gjithashtu e mundur përfshirja e palëve të treta në të ashtuquajturat Komisioni Historik”, thotë Troshanovsk.

Megjithëse ka shpresa se marrëdhëniet mes Shkupit dhe Sofjes do të përmirësohen sepse VMRO-DPMNE dhe GERB janë parti simotra, Troshanovski thotë se ndikimi i GERB-it bullgar është dukshëm më i fortë, por edhe i Demokracisë së Re greke në Partinë Popullore Evropiane – EPP e cila mbeti forca më e madhe politike në BE.

Troshanovski thotë se dëshmi për këtë është shënimi i liderit të PPE-së, Manfred Weber, i cili, siç thotë ai, ka shkuar përmes urimin për Siljanovskën dhe Mickoskin me rastin e zgjedhjeve në vend. FLAKA

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 11 Qershor, 2024 21:23