Ish-sekretari i NATO-s: Ballkani duhet të qëndrojë i zgjuar ndaj kërcënimeve ruse

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 11 Qershor, 2024 19:41

Ish-sekretari i NATO-s: Ballkani duhet të qëndrojë i zgjuar ndaj kërcënimeve ruse

Në një ngjarje të rëndësishme që shënon 25-vjetorin e çlirimit të Kosovës, ish-sekretari i NATO-s, Lord George Robertson, ka bërë thirrje për një qëndrim të fortë evropian ndaj sfidave të sigurisë që vijnë nga Rusia dhe aleatët e saj. Gjatë një konference të mbajtur në Kosovë, Robertson theksoi se ndikimi rus në rajon nuk është vetëm ushtarak, por përfshin edhe taktika të keqinformimit dhe destabilizimit.

Ambasadori i SHBA-së në Kosovë, Jeffrey Hovenier, nënvizoi rëndësinë e dialogut mes Kosovës dhe Serbisë, duke theksuar se njohja reciproke është thelbësore për të arritur një Evropë të bashkuar dhe paqësore. Ai shtoi se një marrëveshje që nuk përfshin njohjen e plotë nuk mund të konsiderohet si një zgjidhje e qëndrueshme.

Ndërkohë, Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, shprehu dëshirën për integrimin e pakicave në shoqërinë kosovare, duke përfshirë komunitetin serb. Ai theksoi se qeveria e Kosovës është e angazhuar për të ndërtuar një republikë demokratike dhe të bazuar në qytetarë, duke shmangur ndarjet etnike dhe duke punuar për integrimin e të gjithë komuniteteve.

Ish-kryeministri Italian, Mateo Renzi, paralajmëroi se Evropa mund të përballet me humbjen e ndikimit të saj nëse nuk përshtatet me kohën dhe sfidat e reja. Ai theksoi nevojën për ndryshim dhe adaptim për të ruajtur rolin e Evropës si një aktor kyç në skenën ndërkombëtare.

Konferenca në Kosovë ka sjellë në vëmendje sfidat e sigurisë dhe nevojën për bashkëpunim më të ngushtë në Ballkanin Perëndimor, duke u bërë një platformë për diskutime të rëndësishme dhe vendimmarrje strategjike për të ardhmen e rajonit dhe marrëdhëniet e tij me Evropën.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 11 Qershor, 2024 19:41