Server: Nuk zbutet Vuçiqi që ka pasur mentor Millosheviçin/ Ja pse përmend “Serbinë e madhe”

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 13 Qershor, 2024 21:40

Server: Nuk zbutet Vuçiqi që ka pasur mentor Millosheviçin/ Ja pse përmend “Serbinë e madhe”

Serbia nuk ndalet duke provokuar për destabilizim të Kosovës, por edhe gjithë rajonit. Të shtunën u mblodh i ashtuquajturi “kuvendi gjithëserb” në Beograd, ku udhëheqës të Serbisë dhe të entitetit serb të Bosnjës, Republika Sërpska, bënë thirrje për unitetin e serbëve në të gjithë rajonin.

Ai u organizua nën sloganin “Një popull, një kuvend – Serbia dhe Sërpska” dhe prodhoi të ashtuquajturën Deklaratë për mbrojtjen e të drejtave kombëtare dhe politike dhe të ardhmërisë së përbashkët të popullit serb.

Eksperti i njohur amerikan për Ballkanin në Universitetin Johns Hopkins, Daniel Serwer në një prononcim për Bota Sot ka reaguar lidhur me këtë.

“Deklarata për mbrojtjen e të drejtave kombëtare dhe politike dhe të ardhmes së përbashkët të popullit serb, është ajo që thotë se është produkt i një përpjekjeje për të institucionalizuar institucionet pan-serbe në një Kuvend (që do të mblidhet çdo dy vjet) dhe një Këshill Kombëtar të Popullit Serb. Kuvendi përfshin përfaqësues të diasporës së gjerë serbe. Por Këshilli përbëhet nga zyrtarë nga Republika e Serbisë (Beograd) dhe entiteti boshnjak Republika Srpska (me seli në Banja Luka). Qëllimi i bashkëpunimit të tyre është përcaktuar: Kuvendi Pan-Serb rekomandon që institucionet e Republikës së Serbisë dhe Republikës së Serbisë të veprojnë të bashkuara dhe të koordinuara dhe të bëjnë përpjekje për të ndalur asimilimin e serbëve në vendet e rajonit, si dhe në mbarë botën. Asambleja gjithashtu njeh Kishën Ortodokse Serbe si një shtyllë të “identitetit kombëtar, kulturor dhe shpirtëror”. Ajo mbështet Serbinë në përpjekjet për të ruajtur sovranitetin dhe integritetin e saj territorial, duke e shpallur Kosovën dhe Metohinë “të patjetërsueshme”. Asambleja kërkon gjithashtu rikthimin në Bosnje ndaj marrëveshjeve të paqes të Dejtonit siç janë nënshkruar. Kjo do të thotë pa shumë vendime që Përfaqësuesi i Lartë, parlamenti i Sarajevës dhe asambletë e njësive kanë marrë që nga viti 1995. Deklarata sfidon në mënyrë eksplicite emërimin e Përfaqësuesit të Lartë aktual”, shprehet Serwer.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 13 Qershor, 2024 21:40