Studimi i ri zbulon: Trafiku i kokainës kërcënon habitatet e më shumë se 60 llojeve të shpendëve

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 13 Qershor, 2024 19:59

Studimi i ri zbulon: Trafiku i kokainës kërcënon habitatet e më shumë se 60 llojeve të shpendëve

Aktivitetet e karteleve të drogës mbulojnë dy të tretat e zonës me 67 lloje zogjsh shtegtarë, të cilët shumohen në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada gjatë verës dhe janë në Amerikën Qendrore në dimër, sipas një studimi të botuar në Nature Sustainability . Phys.org”.

“Kur trafikantët e drogës futen në zona të thella pyjore, ata pastrojnë atë zonë për të bërë aeroporte, rrugë dhe kullota. Këto aktivitete, si dhe lufta kundër karteleve të drogës, çojnë në shpyllëzim dhe rrezikim të shumë specieve”, tha Amanda Rodwald, autore kryesore e studimit dhe drejtore e Qendrës për Studimin e Popullsisë së Zogjve në Laboratorin e Ornitologjisë të Universitetit Cornell.

Shkencëtarët matën tipare të ndryshme të peizazhit të Amerikës Qendrore dhe përqendrimin e zogjve shtegtarë për të nxjerrë në pah një lidhje të papritur midis problemit social dhe biodiversitetit.

Më shumë se gjysma e popullsisë së botës prej një të pestës së shpendëve shtegtarë banon në zona që janë tërheqëse për kartelet e drogës pas presionit të policisë, e matur nga sasia e kokainës së kapur.

Pylli më i madh i Amerikës Qendrore është një zonë që po përjeton nivele të rritura të trafikut të kokainës.

“Politika e SHBA-së kundër narkotikëve në Amerikën Qendrore fokusohet në furnizim, kështu që presioni i agjencive të zbatimit të ligjit luan një rol të rëndësishëm në lëvizjen e rrugëve të drogës dhe vendndodhjen e narko-shpyllëzimit. Pas 40 vjetësh, është e qartë se kjo qasje nuk funksionon. Në fakt, shitja e kokainës u zgjerua dhe krijoi një rrjet global. Në të kaluarën, kokaina kalonte vetëm nëpër Amerikën Qendrore, por tani ajo është bërë qendra e transportit global të drogës”, shtoi bashkëautori i studimit, Nicholas Maglioca, një profesor në Universitetin e Alabama.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 13 Qershor, 2024 19:59