“E ardhmja e përbashkët paqësore mes Bullgarisë dhe Serbisë varet nga lidhja e informacionit”

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 14 Qershor, 2024 20:17

“E ardhmja e përbashkët paqësore mes Bullgarisë dhe Serbisë varet nga lidhja e informacionit”

Zgjedhja e Komisionit Evropian që BTA të organizojë këtë projekt të përbashkët është e justifikuar, pasi për 126 vjet shkronja “B” në emër të agjencisë ka qëndruar jo vetëm për “bullgarët”, por edhe për “ballkanin”, tha drejtori i përgjithshëm i BTA, Kiril Valçev në hapjen e konferencës së gjashtë ndërkufitare të projektit “Evropa në Ballkan: një e ardhme e përbashkët” në Beograd të premten. Ai vuri në dukje se lajmet ballkanike kanë qenë të pranishme në BTA që nga dita e parë e saj më 16 shkurt 1898.

Valçev vuri në dukje se mbulimi i BTA i informacionit nga Ballkani është vazhdimësi e politikës së Bullgarisë, e cila ia kushtoi Presidencën e parë të BE-së në vitin 2018 zgjerimit të BE-së në Ballkanin Perëndimor, si dhe politikës së përbashkët evropiane për të promovuar zhvillimin e bashkëpunimin rajonal nëpërmjet financimit me fondet e kohezionit ndërkufitar.

“Ne po e mbajmë këtë konferencë këtu një ditë pas Ngjitjes Ortodokse të Zotit – një festë e besimit tonë të përbashkët të krishterë në Bullgari dhe Serbi, e cila është baza e vlerave mbi të cilat u themelua Evropa. Këto vlera janë të përbashkëta për të gjithë njerëzit nëpër botë, siç i hasim edhe në fetë tjera”, ka theksuar Valçev. Ai tha se bullgarët dhe serbët festojnë shpresën për shpëtimin e shpirtrave, e cila fillon me njohjen e asaj që i bashkon njerëzit e të dy vendeve sot, në vend që të fokusohen vetëm në atë që i ndau dje. Ai shtoi se megjithatë njerëzit nuk duhet ta harrojnë të kaluarën, në mënyrë që të mos përsërisin gabimet e vjetra.

E ardhmja e përbashkët paqësore e Serbisë dhe Bullgarisë varet nga informacioni më i thellë për ditët e sotme të njerëzve në të dy vendet, sipas Valçevit, i cili prezantoi mënyrat se si mund të arrihet kjo. “Së pari, mbështetje nga të dyja palët për mediat në gjuhën bullgare në Serbi. Ato ofrojnë informacion të vlefshëm për minoritetin bullgar si urë për miqësinë midis Bullgarisë dhe Serbisë”, theksoi ai. Ai shtoi se në shenjë të një mbështetjeje të tillë, BTA organizon çdo vit takime botërore të mediave bullgare, ndërsa një takim i tillë do të hapet në Odesë javën e ardhshme. Odesa është shtëpia e 150,000 bullgarëve, vuri në dukje Valçev.

Si hap i dytë Valçev përcaktoi shkëmbimin e lajmeve midis agjencive kombëtare të informacionit dhe vuri në dukje se BTA dhe agjencia kombëtare e lajmeve e Serbisë Tanjug nënshkruan një marrëveshje të enjten. “BTA kështu ka marrëveshje për shkëmbimin e lajmeve me agjencitë kombëtare të lajmeve të të gjitha vendeve fqinje me Bullgarinë. Tanjug është një agjenci me më shumë se 80 vjet histori”, tha Valçev.

Ai tha se BTA planifikon të hapë një zyrë të përhershme korrespondente në Beograd, pasi informacionet që vijnë nga korrespondentët ai i përcaktoi si një shtyllë të tretë për thellimin e kanaleve të informacionit midis vendeve. Sipas tij, kjo është pjesë e strategjisë së BTA-së për zgjerimin e rrjetit të zyrave të përhershme korrespondente, siç ka në Shkup, Bukuresht dhe Ankara, me plane për të shtuar një zyrë korrespondente edhe në Athinë. Agjencia ka gjithashtu korrespondentë në Bosilegrad dhe Stamboll, të cilët operojnë si gazetarë me orar të pjesshëm. Qëllimi është që BTA të ketë një klub kombëtar shtypi në çdo vend të Ballkanit, i cili do të veprojë si qendër mediatike për takime dhe ngjarje. “Gjatë 3 viteve të fundit BTA ka mbuluar me korrespondentë specialë të gjitha ngjarjet e rëndësishme në Ballkan, duke përfshirë zgjedhjet, forumet ekonomike, ngjarjet kulturore dhe sportive, si dhe mundësitë turistike”, tha Valçev.

Ai prezantoi gjithashtu mundësinë e projekteve të përbashkëta informative ndërmjet agjencive të lajmeve. “Për shembull BTA dhe TANJUG ndajnë lajmet përmes European Newsroom, platformë për bashkëpunim mes agjencive evropiane të lajmeve”, theksoi ai, duke shtuar se që nga viti 1973 BTA ka shpallur sportistin e renditjes ballkanike, të cilën agjencia e bën së bashku me redaksinë sportive të të gjitha agjencive të lajmeve ballkanike, përfshirë edhe TANJUG. Novak Gjokovic ka kryesuar renditjen tetë herë, duke përfshirë vitin 2023.

Valçev theksoi se BTA dhe Tanjug janë përfaqësuesit e vetëm të vendeve të tyre në Aleancën Evropiane të Agjencive të Lajmeve (EANA), dhe tha se bashkëpunimi ndërmjet agjencive të lajmeve në organizatat e përbashkëta ndërkombëtare është i rëndësishëm. “Në shtator të vitit 2022, BTA u bë selia e Asociacionit të Agjencive Ballkanike të Lajmeve të Evropës Juglindore (ABNA – SE), në të cilën marrin pjesë 12 agjenci. Dje ftova TANJUG të bashkohet me ABNA – SE dhe kolegia ime Manja Grcic, kryeshefe ekzekutive e TANJUG, tha se ajo e pranoi ftesën”, tha Valçev.

Ai përfundoi se lidhja e informacionit është veçanërisht e rëndësishme për të ardhmen e përbashkët të Ballkanit në Evropë dhe se agjencitë e informacionit kanë një përgjegjësi të madhe. “Sepse informacioni është baza e çdo mirëkuptimi, prandaj BTA bën përpjekje të mëdha për të ofruar më shumë njohuri për fqinjët e Bullgarisë”, tha ai.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 14 Qershor, 2024 20:17