Fotoja e vjetër ndez debat të ri: Gropat misterioze fshehin sekretet e jetës jashtëtokësore në Mars?

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 17 Qershor, 2024 20:39

Fotoja e vjetër ndez debat të ri: Gropat misterioze fshehin sekretet e jetës jashtëtokësore në Mars?

Marsi është shtëpia e disa kratereve intriguese që kanë tërhequr vëmendjen e shkencëtarëve dhe entuziastëve të hapësirës. Ato gropa, të vendosura në krahët e vullkaneve të lashta në rajonin e Tharsis, kanë rënë në interes të ripërtërirë falë paraqitjes së fundit të imazhit HighRISE 2022 të lëshuar nga Universiteti i Arizonës.

Mungesa aktuale e aktivitetit vullkanik në Mars do të thotë se nuk ka kërcënim për shpërthime, por tubacionet e mbetura të llavës nëntokësore mund të jenë ende të pranishme. Brandon Johnson, një gjeofizik në Universitetin Purdue në SHBA, shpjegon se vrimat ka të ngjarë të jenë “boshte të lehta”, ku balta mbi tubin e llavës është shembur dhe ka krijuar hapje të mëdha.

– Ka më shumë gropa të tilla në Mars. Këto janë vende ku astronautët mund të shkojnë dhe të jenë të sigurt nga rrezatimi – shpjegon Johnson.

– Thellësia dhe shtrirja e këtyre gropave mbeten të paqarta. Gropat në Mars mund të çojnë në shpella më të mëdha ose të jenë thjesht vrima të izoluara. Nuk ka asnjë mënyrë për të ditur se çfarë ka në to derisa t’i hetojmë më në detaje – shton Beyer.

Eksplorimi i këtyre gropave është vendimtar jo vetëm për misionet e mundshme njerëzore, por edhe për kërkimin e jetës jashtëtokësore. Mjedisi i mbrojtur në këto vrima mund të sigurojë një strehë nga sipërfaqja e ashpër marsiane, e ngjashme me tubat e lavës në Hënë, të cilat mund të arrijnë temperatura deri në 17 gradë Celsius, një kusht i zbatueshëm për jetën. Ndërsa është e pasigurt nëse tubat e llavës në Mars janë aq të nxehtë, kjo është një mundësi që ia vlen të hetohet.

Që shkencëtarët të kuptojnë vërtet këto gropa, mund të jetë e nevojshme të dërgohet një rover për t’i eksploruar ato. Misionet sugjerohen për një robot që mund të eksplorojë atë që është brenda.

– Edhe pse këto gropa ofrojnë një vend premtues për kërkimin e jetës jashtëtokësore, është e rëndësishme që të mos na ngrihen shpresat. Është një vend i mirë për të vëzhguar, por ne nuk e dimë nëse ka fare jetë në Mars – paralajmëron Johnson.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 17 Qershor, 2024 20:39