Ky kandidat për kryetar bashkie nuk ha, nuk fle, por për më pak se një sekondë merr vendime

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 17 Qershor, 2024 20:43

Ky kandidat për kryetar bashkie nuk ha, nuk fle, por për më pak se një sekondë merr vendime

Inteligjenca artificiale ka mundësi vërtet të mëdha që shumica e njerëzve ende nuk i kanë zbuluar. Dhe ndërsa shkrimi i emaileve dhe teksteve të shkurtra është tashmë praktikë e zakonshme, dhe disa kanë përdorur ChatGPT për të shkruar fjalime dhe për të bërë prezantime, ai është ende një mjet që ka nevojë për një njeri për t’u përdorur.

Por, çka nëse një chatbot i tillë “AI” vendos të përfshihet në politikë? Kjo është pikërisht ajo që po ndodh në SHBA tani. Një chatbot “AI” i quajtur “VIC” – një qytetar i integruar virtual – po përpiqet të hyjë në fletën e votimit për zgjedhjet për kryebashkiak të Cheyenne, kryeqyteti i shtetit të Wyoming.

Sipas mediave amerikane, VIC bazohet në modelin GPT-4 të Open AI dhe është trajnuar në mijëra dokumente të qytetit dhe është autor i bibliotekarit Cheyenne, Victor Miller. Miller, nëse VIC fiton, do të shërbejë si faktor njerëzor në menaxhimin e qytetit nga VIC, por inteligjenca artificiale do të jetë përgjegjëse për marrjen e vendimeve.

Edhe pse tingëllon mirë, duket se nuk do të jetë e lehtë për t’u arritur. Domethënë, “VIC”, edhe pse jo kandidat zyrtar, tashmë ka armiq politikë. Duke filluar me Sekretarin e Shtetit të Wyoming, Chuck Grey, duke u përpjekur të sfidojë ligjshmërinë e një chatbot për një kandidaturë politike.

Ndaj është hapur një hetim, i cili duhet të konstatojë nëse “VIC” i plotëson të gjitha kushtet e nevojshme për kandidim. Rezultatet e hetimeve duhet të dihen në fillim të korrikut, kur do të shpallen edhe kandidatët zyrtarë.

Një problem tjetër është se OpenAI nuk lejon përdorimin e modeleve të tij të mëdha gjuhësore për fushata politike. Kjo do të thotë se Miller do të duhet ose të tërhiqet nga gara, ose të kalojë “VIC” në ndonjë model tjetër gjuhësor të madh.

Dhe ndërsa disa mendojnë se një kryetar bashkie me “AI” do të ishte një zgjedhje shumë më e mirë se kandidatët politikë aktualë që ofrohen, të tjerë ende paralajmërojnë se “AI” është larg të qenit perfekt dhe bën gabime ashtu si njerëzit e vërtetë.

Nëse “VIC” më në fund do të lejohet të kandidojë apo jo në zgjedhje, do të dihet pas disa javësh, dhe deri atëherë Miller po bën fushatë si çdo kandidat tjetër.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 17 Qershor, 2024 20:43