NASA përdor lazer për të dërguar imazhe të qenve, maceve dhe pulave në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 17 Qershor, 2024 20:40

NASA përdor lazer për të dërguar imazhe të qenve, maceve dhe pulave në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës

Që nga ardhja e epokës së hapësirës, ​​ne jemi mbështetur gjithmonë në komunikimet e frekuencave radio për të “biseduar” me astronautët dhe anijet kozmike në orbitë dhe më gjerë.

Por tani NASA po shkon një hap më tej dhe po shton lazer në sistemin e saj të komunikimit.

Si pjesë e programit të NASA-s për Komunikimet dhe Navigimin Hapësinor, studiuesit kanë testuar me sukses komunikimet lazer duke transmetuar foto dhe video të kafshëve shtëpiake të astronautëve në hapësirë.

Dhe jo vetëm macet dhe qentë, por edhe zogjtë, pulat, lopët, gjarpërinjtë dhe derrat. Më konkretisht, imazhet dhe videot u dërguan nga Toka duke përdorur një lazer në orbitën gjeosinkrone 35,405 kilometra larg, ku ndodhet Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës.

Sistemet lazer mund të mbajnë më shumë të dhëna sesa sinjale radio, gjë që është e ngjashme me shkarkimin e imazheve përmes 3G kundrejt 5G. Pra, për transmetimin e të dhënave për misionet me pilot dhe pa pilot, lazerët janë shumë më efikas.

– Fushata për përkëdhelje na tregoi shumë gjëra. Jo vetëm që tregoi se këto teknologji mund të luajnë një rol thelbësor në mundësimin e misioneve të ardhshme shkencore dhe kërkimore të NASA-s, por gjithashtu ofroi një mundësi argëtuese për astronautët që të “fotografinë” kafshët e tyre shtëpiake duke ndihmuar me këtë demonstrim inovativ, tha Kevin Coggins, menaxher programi. në NASA.

Është interesante se këto imazhe nuk janë të parat e kafshëve shtëpiake që transmetohen në hapësirë ​​përmes një lazeri. Videoja e mëparshme e Tatters-it, macja u transmetua përmes një serie lazerësh në hapësirë, 30.6 milionë kilometra larg Tokës.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 17 Qershor, 2024 20:40