Taravari: Dixhitalizimi i mirë ka bërë një revolucion dhe kursime të mëdha në shëndetësi në vende të tjera

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 26 Qershor, 2024 21:59

Taravari: Dixhitalizimi i mirë ka bërë një revolucion dhe kursime të mëdha në shëndetësi në vende të tjera

Dixhitalizimi i mirë ka bërë një revolucion dhe kursime të mëdha në kujdesin shëndetësor në vende të tjera, thotë Taravar, përcjell FLAKA.

Ministri i Shëndetësisë, Arben Taravari, sot ka vizituar Spitalin klinik të Tetovës, gjatë të cilit ka shqyrtuar gjendjen e institucionit pas stuhisë. Ai bëri të ditur se po mendohet për dixhitalizim edhe më të madh në shëndetësi për të shmangur manipulimet me përshkrimin e barnave dhe përdorimin e shërbimeve mjekësore që situata si ajo me Klinikën e Onkologjisë të mos përsëriten.

“Mendoj se një nga qëllimet tona të përgjithshme të programit është decentralizimi, pra rajonalizimi i shëndetësisë. Ne planifikojmë të funksionojnë katër qendra klinike në vend, njëra prej tyre ndoshta më e rëndësishmja është Spitali klinik i Tetovës. Po marr informacion se këtu është relativisht i pajisur me pajisje, por burimet njerëzore mungojnë. Ata që janë me kontratë dhe ne kemi informacione se ka një numër të madh personash, mjekë të punësuar që janë me kontratë, duhet t’u jepet zgjidhje sa më shpejt dhe të punësohen shtesë dhe të planifikohet afatgjatë. Ato specializime që janë në mungesë, të planifikojmë dhe si ministri dhe si fakultet i mjekësisë së bashku që në vitet në vijim të mos funksionojnë departamente të caktuara”, tha Taravari.

Në pyetjet e gazetarëve për gjendjen me klinika të caktuara në qendrën klinike të Shkupit, Taravari tha se sot dr. Igor Stojkovski është emëruar drejtor i Klinikës së Onkologjisë.

“Për drejtorin ekonomik të Toksikologjisë, komisioni i auditimit ishte aty dhe së shpejti do të jepja një raport zyrtar për të mos spekuluar. Krahas kësaj, nga zëvendësministri mora informacion për drejtoreshën e kardiokirurgjisë se ajo kishte marrë një letër nga KSHPK-ja që ta kthente dhe mirë bëri. Megjithatë, do të shohim nëse ka parregullsi të tjera në funksionim. Nëse ka, ne do të veprojmë menjëherë dhe do ta ndryshojmë përsëri pa asnjë problem. Në parim, mendoj se zëvendësministrja e Shëndetësisë ka bërë mirë”, tha Taravari.

Sipas tij, për Onkologjinë po punohet për gjetjen e një zgjidhje afatmesme dhe afatgjatë.

“E kam fjalën për dixhitalizimin, ndoshta edhe për kodimin e të gjitha barnave që do të vijnë në Maqedoni. Megjithatë, më jep kohë të konsultohem me inxhinierë IT dhe njerëz që e kuptojnë njëri-tjetrin, kjo ndodh në vendet ku dixhitalizimi i mirë ka bërë një revolucion dhe kursime të mëdha në kujdesin shëndetësor. Bëjmë thirrje non stop për të luftuar korrupsionin dhe krimin. Do të insistoj që sa më shpejt të fillojmë digjitalizimin në Maqedoni. Është sekret i hapur që disa persona i marrin ilaçet me recetë të mjekut të familjes, i çojnë në farmaci private dhe i shesin. Onkologjia është një shembull që ne shohim, onkologjia është ndoshta në më shumë spitale dhe klinika. Megjithatë, nuk dua të paragjykoj, dua të vendos standarde për të parandaluar çdo abuzim. Nëse pacienti është skanuar një herë me magnetikë, nuk guxon të bëhet përsëri për herë të dytë në gjashtë muaj, përveç në raste të caktuara kur është e nevojshme”, tha Taravari.

Gjatë stuhisë së së dielës janë përmbytur një pjesë e dhomave nën bodrum të spitalit të Tetovës në Qendrën Emergjente, por nuk ka dëme në aparaturat më të shtrenjta. FLAKA

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 26 Qershor, 2024 21:59