Java me 6 ditë pune, Greqia përballet me pakënaqësi dhe kritika pas hyrjes në fuqi të ligjit

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 1 Korrik, 2024 22:24

Java me 6 ditë pune, Greqia përballet me pakënaqësi dhe kritika pas hyrjes në fuqi të ligjit

Nga korriku 2024, më shumë biznese në Greqi do të mund të vendosin një javë pune gjashtëditore për punonjësit e tyre. Masa vlen për bizneset që ofrojnë shërbime 24/7 ose ata që kanë një ngarkesë të jashtëzakonshme pune.

Sipas ligjit të ri të punës, punëtorët e sektorit privat mund të shkojnë në zyrë gjashtë ditë në javë, pasi java e punës 48-orëshe hyn në fuqi.

Objektet e përzgjedhura industriale dhe prodhuese, së bashku me bizneset që ofrojnë shërbime 24/7, kanë të drejtë të zgjasin javën e punës përtej pesë ditëve. Sidoqoftë, punonjësit e shërbimit të ushqimit dhe turizmit janë të përjashtuar nga javët më të gjata të punës.

Ky ndryshim do të thotë se java e punës 40-orëshe e një punonjësi mund të shtrihet në 48 orë në javë.

Masa ka ngjallur zemërim në mesin e punonjësve grekë, të cilët argumentojnë se ajo e kthen vendin në një kohë të të drejtave të kufizuara të punës. Shumë theksojnë se vendet e tjera po shkojnë drejt një jave pune katërditore.

Punonjësit do të marrin 40% pagesë shtesë për ditën e gjashtë të punës ose 115% më shumë nëse punojnë të dielave. Pavarësisht kësaj, shumë – veçanërisht brezi i ri – i japin përparësi shëndetit të tyre dhe balancës punë-jetë, të cilat ata argumentojnë se ligji i ri ka potencialin ta rrezikojë.

Ekonomistët theksojnë se problemi më i madh i ekonomisë greke është produktiviteti i orarit të punës. Sipas të dhënave nga Komisioni Evropian, produktiviteti nominal i punës për orë pune në Greqi është afërsisht 40% më i ulët se mesatarja evropiane. Faktorët që kontribuojnë përfshijnë mungesën e investimeve në teknologjitë e reja, burimet njerëzore me aftësi të pamjaftueshme dhe burokracinë e tepruar që rëndon sipërmarrjen greke.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 1 Korrik, 2024 22:24