Nëse kjo po ndodh me telefonin tuaj, ai mund të hakohet: Ja çfarë duhet të bëni për të mbrojtur veten

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 1 Korrik, 2024 19:52

Nëse kjo po ndodh me telefonin tuaj, ai mund të hakohet: Ja çfarë duhet të bëni për të mbrojtur veten

Hakerët mund të përdorin telefonin tuaj celular për vjedhje identiteti dhe mashtrime financiare. Ka shenja të sigurta se diçka nuk është në rregull me telefonin tuaj.

Ne ju sjellim shenjat që tregojnë se telefoni juaj është hakuar:

Bateria zbrazet shpejt

Një shenjë e dukshme që telefoni juaj është hakuar është se bateria po zbrazet shpejt. Spyware i telefonit është gjithmonë i ndezur, kështu që konsumon shumë energji dhe e zbraz baterinë. Nëse kjo vazhdon të ndodhë, ju mund të jeni hakuar.

Telefoni po mbinxehet

Një telefon që është i nxehtë edhe kur nuk është përdorur është një shenjë e mundshme që të dhënat e internetit po përdoren më shpejt se zakonisht. Nëse vëreni se i keni tejkaluar kufijtë e përdorimit të internetit në celular, bëni kujdes.

Nga ana tjetër, mbinxehja mund të ndodhë edhe për shkak të një baterie të keqe në pajisje.

Ju merrni një lidhje të çuditshme në mesazh

Mund të jetë një tekst që keni marrë nga një mik ose dikush që njihni duke ju kërkuar të hapni një skedar ose foto pdf.

Pasi të hapen, disa programe trojane të ngulitura në skedar dëmtojnë të gjithë sistemin dhe fitojnë akses për të vjedhur skedarët tuaj.

Pra, kur ju merrni një email nga dikush që nuk e njihni duke ju kërkuar të klikoni për të parë një foto ose të klikoni për të parë një video qesharake, mos klikoni.

Ke përdorur stacione publike të karikimit

Stacionet publike të karikimit përfitojnë nga fakti që USB përdoret si për transferimin e skedarëve ashtu edhe për karikim.

Disa hakerë mund ta përdorin atë informacion.

Aplikacionet e reja shfaqen në ekranin tuaj

Telefonat e hakuar shpesh shfaqin aplikacione të reja të çuditshme në menutë ose cilësimet e tyre.

Kontrolloni gjithmonë se cilat aplikacione janë duke u ekzekutuar dhe, nëse diçka nuk është në rregull, kontrolloni nëse aplikacioni që po ju shkarkon baterinë dihet se përmban programe keqdashëse.

Telefoni po funksionon më ngadalë

Vonesa në dërgimin dhe marrjen e mesazheve me tekst, thirrja e telefonit, kontrollimi i postës zanore – të gjitha këto gjëra nuk duhet të zgjasin shumë.

Nëse zgjasin shumë, telefoni juaj mund të jetë hakuar.

Telefonatat dhe mesazhet që nuk i keni dërguar shfaqen në telefonin tuaj

Mund të vëreni gjithashtu se ka telefonata dhe mesazhe në telefonin tuaj që nuk i keni dërguar.

Ju lutemi monitoroni me kujdes këtë aktivitet pasi disa nga këto mund të jenë tarifa premium. Gjegjësisht, malware mund ta detyrojë telefonin tuaj të kontaktojë këta numra.

Telefoni rivendoset vetë

Nëse telefoni fillon të rivendoset vetë, është e mundur që ai të ketë kapur një virus që bie ndesh me aplikacionet e tjera.

Fikja e pajisjes për një kohë të gjatë

Nëse vëreni se telefoni po merr shumë më shumë kohë për t’u fikur se më parë, kjo mund të nënkuptojë se ai po dërgon të dhëna te faktorët e jashtëm përpara se të fiket, gjë që ngadalëson mbylljen e tij.

Si të mbroheni?

Për fat të mirë, ka disa mënyra se si mund të mbroni veten nëse dyshoni se jeni hakuar dhe jeni duke u përgjuar.

Së pari, rivendosni pajisjen tuaj.

Një antivirus gjithashtu mund të jetë i dobishëm, por kjo nuk do të thotë se jeni plotësisht i mbrojtur.

Mbajeni GPS-in tuaj të fikur dhe ndizni atë vetëm kur është e nevojshme. Sigurohuni që të përditësoni pajisjen tuaj në versionin më të fundit të softuerit dhe mos përdorni aplikacione të paverifikuara.

Rikthimi i pajisjes në cilësimet e fabrikës është një metodë që mund ta përdorni kur asgjë tjetër nuk ju ndihmon dhe para kësaj bëni një “backup” të të gjitha të dhënave që janë të rëndësishme për ju.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 1 Korrik, 2024 19:52