OKB akuzon Rusinë për ndërhyrje në sistemet satelitore evropiane

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 1 Korrik, 2024 19:39

OKB akuzon Rusinë për ndërhyrje në sistemet satelitore evropiane

Rusia është akuzuar për ndërhyrje në sistemet satelitore evropiane, duke rrezikuar kontrollin e trafikut ajror. Një organ i OKB-së, Unioni Ndërkombëtar i Telekomunikacionit (ITU), ka shqyrtuar ankesa nga Ukraina dhe katër vende të Bashkimit Evropian. Këto vende pretenduan se sinjalet GPS ishin bllokuar dhe kontrolli i trafikut ajror ishte komprometuar.

ITU ka kërkuar që Rusia të ndalojë menjëherë ndërhyrjet dhe të hetojë incidentet. Ndërprerjet në rrjetet satelitore franceze dhe suedeze duket se kanë origjinën nga stacionet tokësore të vendosura në zonat e Moskës, Kaliningradi dhe Pavlovka. Situata është shqetësuese dhe e papranueshme, dhe ITU ka sugjeruar një takim midis Rusisë dhe vendeve të prekura. Moska mohon se ka thyer rregullat e ITU, por ka ankuar edhe për ndërhyrje të supozuara satelitore nga vendet e NATO-s.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 1 Korrik, 2024 19:39