Partitë e majta dhe centristët në Francë përpiqen të Kkrijojnë një front të bashkuar kundër Marine Le Pen

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 1 Korrik, 2024 19:40

Partitë e majta dhe centristët në Francë përpiqen të Kkrijojnë një front të bashkuar kundër Marine Le Pen

Pas fitores së fuqishme të Marine Le Pen në raundin e parë të zgjedhjeve të parakohshme parlamentare të dielën, partitë e majta dhe ato centriste të Francës po përpiqen të krijojnë një front të bashkuar. Rezultatet e zgjedhjeve e kanë ngjitur partinë e saj të ekstremit të djathtë dhe anti-imigracioni, RN, një hap më afër pushtetit.

Në zgjedhjet e parakohshme, RN fitoi 33% të votave, ndërsa aleanca e majtë Fronti i Ri Popullor (NFP) mori 28%. Blloku qendror i Presidentit Emmanuel Macron doli i treti me 20% të votave. Shumica e 577 vendeve në asamblenë kombëtare do të vendosen në balotazhin e raundit të dytë të dielën.

RN është në rrugën e duhur për të bërë partinë dominuese në parlament, por numri i vendeve të saj është i pasigurt. Nëse ajo mund të bëjë kërcimin e vështirë në shumicën absolute prej 289 vendeve të nevojshme për të formuar një qeveri, do të varet nga marrëveshja politike e bërë nga rivalët e saj gjatë ditëve në vijim.

Strategjia taktike e votimit e njohur si “fronti republikan” është përdorur për të shmangur ndarjen e votave kundër RN. Megjithatë, kjo strategji është më pak e sigurt se kurrë.

Kryeministri Gabriel Attal paralajmëroi se e djathta ekstreme ishte në “portat e pushtetit” dhe tha se RN nuk duhet të marrë një “votim të vetëm” në raundin e dytë. Ndërkohë, partitë e majta dhe centriste janë në pazare të furishme për të ndaluar ngritjen e RN.

Në një deklaratë me shkrim, Presidenti Macron i bëri thirrje votuesve të mblidhen pas kandidatëve që janë “qartësisht republikanë dhe demokratikë”. Ndërkohë, RN ka planifikuar të mobilizojë votuesit duke u fokusuar në shpenzimin e pushtetit dhe duke ndihmuar njerëzit të përballojnë sfidat e jetës së përditshme.

Ky raund i dytë i zgjedhjeve do të jetë vendimtar për të vendosur për të ardhmen e politikës së Francës dhe ndikimin e saj në arenën ndërkombëtare.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 1 Korrik, 2024 19:40