Qosaj: Emri i Kadaresë, i pavdekshëm, ata që polemizojnë me njëri-tjetrin e duan njëri-tjetrin

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 1 Korrik, 2024 20:42

Qosaj: Emri i Kadaresë, i pavdekshëm, ata që polemizojnë me njëri-tjetrin e duan njëri-tjetrin

Akademiku, Rexhep Qosja ka reaguar për vdekjen e gjeniut të letrave shqipe, Ismail Kadare.

Qosaj ka shprehur ngushëllime për familjen dhe gjithë shoqërin e Kadaresë, teksa ka shkruar se kjo ndarje është vetëm fizike, pasi që emri i tij dhe jetëshkrimi i tij janë të pavdekshëm dhe historike.

Në reagimin e tij, Qosaj gjithashtu ka përmeduar edhe polemikat që kishte me Kadarenë, për çka ka shkruar se ata që polemizojnë me njëri tjetrin ata polemizojnë sepse e nderojnë dhe e duan njëri tjetrin.

”Ismail Kadare dhe unë kohë pas kohe kemi shkruar për krijimtarinë e njëri tjetrit. Unë e kam propozuar përkthimin e romanit të tij Kështjella në gjuhën serbo-kroate dhe kam shkruar një parathënie shumë vlerësuese për romanin dhe krijuesin e tij Ismail Kadarenë. Ismail Kadare, ndërkaq, e ka shkruar parathënien për romanin tim Vdekja më vjen prej syve të tillë të botuar në Paris. Por, mes Ismail Kadaresë dhe meje kohë pas kohe ka pasur edhe gjykime e vlerësime polemike si pasojë e pikëpamjeve tona të ndryshme për cështje të ndryshme kulturore dhe letrare në përgjithësi. Në letërsinë evropiane është bërë historike bindja e pranuar prej krijuesve më të shquar evropianë se ata që polemizojnë me njëri tjetrin ata polemizojnë sepse e nderojnë dhe e duan njëri tjetrin. Familjarët e Ismail Kadaresë dhe të pikëlluarit e tjerë i ngushëlloj me besimin se ndarja e Ismail Kadaresë nga jeta është vetëm një ndarje trupore. Emri i tij dhe jetëshkrimi i tij janë të gjithmonshëm, sepse janë emër dhe jetëshkrim të pavdekshëm, janë historikë. E gjithmonshme dhe e gjithkohshme është edhe krijimtaria e shumëllojshme e Ismail Kadaresë: proza letrare, shkrimet publicistike, trajtesat historiko letrare dhe kritike e eseistike. Të gjitha këto – emri Ismail Kadare, jetëshkrimi i tij, krijimtaria mendore, veprimtaria kulturore, shoqërore, etike dhe kombëtare në përgjithësi përbëjnë vlerën e madhe kulturore shqiptare. Në sajë të tyre Ismail Kadare në të përtashmen dhe në të gjithë të ardhmen do të jetë personalitet madhështor historik i Kombit Shqiptar, të cilit do t’ia dhurojnë ndjenjat e tyre, mendimet e tyre, përkushtimet e tyre të gjithë brezat e shqiptarëve pavarësisht ku do të jetojnë ata”, ka shkruar Qosaj.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 1 Korrik, 2024 20:42