​Rosen Zhelyazkov merr mandatin për Qeverinë e re të Bullgarisë

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 1 Korrik, 2024 19:24

​Rosen Zhelyazkov merr mandatin për Qeverinë e re të Bullgarisë

Presidenti i Bullgarisë Rumen Radev i dorëzoi sot mandatin për formimin e kabinetit Rosen Zhelyazkov në cilësinë e tij si kryeministër i caktuar i GERB-UDF.

Zhelyazkov ishte gati me një kabinet menjëherë dhe vazhdoi të lexonte strukturën dhe përbërjen e propozuar. Menjëherë pas kësaj, presidenti nxori një dekret duke i kërkuar Parlamentit të votojë kabinetin e propozuar. Ky ishte një përparim çuditërisht i shpejtë për një procedurë që zakonisht zgjat një javë.

Këtu është një shkëputje nga komentet e presidentit dhe përfaqësuesve të GERB-UDF teksa u takuan me kreun e shtetit dhe më pas biseduan me shtypin.

Teksa ia dorëzoi mandatin Zhelyazkov, presidenti Radev tha se kjo është “përgjegjësi dhe sprovë e madhe”. Presidenti përmendi Parlamentin e fragmentuar, pjesëmarrjen e ulët në zgjedhjet e 9 qershorit, e cila, tha ai, “ndikon pa ndryshim në legjitimitetin e institucioneve” dhe që “duhet të trajtohet me përpjekje sistematike në emër të interesit publik”.

Pasi shpalli propozimin e tij për një qeveri, Zhelyazkov deklaroi disa angazhime për kabinetin e mundshëm: stabilizimin e modelit fiskal, normalizimin e financave publike dhe kryesisht prioritetet në lidhje me punën e Parlamentit, duke përfshirë një program të qartë legjislativ me afate që mund të bashkojë shumicën në emrin e prioriteteve të këtij vendi. Ai nënvizoi “orientimin e fortë euroatlantik” të qeverisë.

Udhëheqësi i GERB Bojko Borisov u tha gazetarëve se nëse formohet qeveria, ajo do të përmbushë “tre ose katër detyra dhe më pas do të japë dorëheqjen”.

Ai përmendi tri detyra: miratimin e një buxheti shtetëror, zhbllokimin e financimit të BE-së dhe përparimin drejt hyrjes në eurozonë.

“Nëse qeveria kalon falë një mashtrimi – nëse disa deputetë zgjedhin të mos vijnë për votim, ose vendosin të na mbështesin por jo si parti, jo në shumicë për të përmbushur programin tonë, atëherë qeveria do të ketë një kohë shumë të shkurtër. jeta: jo sepse dikush do ta rrëzojë, por sepse ne do të largohemi”, tha Borisov.

Ai kërkoi nga Vazhdo ndryshimin – Bullgaria Demokratike dhe “të gjithë të tjerët që po ia kthejnë shpinën shtetit dhe zgjodhën të mbrojnë ose rimarrin bazën e tyre të votuesve”, të mbështesin qeverinë.

Në një postim në Facebook të hënën, bashkë-drejtuesi i Vazhdo ndryshimin, Kiril Petkov shkroi se ata nuk do të mbështesin një qeveri të GERB-it dhe Lëvizjes për të Drejta dhe Liri (MRF) “për të cilën udhëheqësi i MRF-së Delyan Peevski ëndërron, sepse reformat e ardhshme i duhen Bullgarisë janë të pamundura me ato parti”.

Partia nacionaliste Vazrazhdane tha për BTA se qëndrimi i tyre mbetet i pandryshuar dhe se ata janë të vendosur të mos mbështesin një kabinet të GERB-UDF dhe Lëvizjes për të Drejta dhe Liri.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 1 Korrik, 2024 19:24