Sa karburant harxhon kondicioneri në makinë dhe si ta ulni konsumin në minimum

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 1 Korrik, 2024 15:35

Sa karburant harxhon kondicioneri në makinë dhe si ta ulni konsumin në minimum

Kur filloni makinën tuaj për herë të parë, kondicioneri duhet të punojë shumë për të ulur temperaturën e brendshme në një nivel të rehatshëm.

Për shkak të verërave tona zakonisht të nxehta dhe me diell, shumica prej nesh e përdorin shpesh ajrin e kondicionuar në makinë. Sidomos gjatë valëve të të nxehtit, si ajo që prek aktualisht Maqedoninë, klimatizimi mund të jetë shumë i rëndësishëm për t’ju ndihmuar të qetësoheni dhe të ndiheni rehat, shkruan KwikFit.

Ju mund të keni dëgjuar se xhamat e ulur mund të zvogëlojnë efikasitetin e ftohjes, por a keni menduar ndonjëherë se sa karburant harxhon kondicioneri i makinës suaj?

Si funksionon sistemi i ajrit të kondicionuar në makinë?

Mënyra se si funksionon sistemi i kondicionimit të makinës suaj do të thotë që duhet një sasi e caktuar energjie për të lëvizur gazin e ftohtë në kabinën e makinës suaj. Në këtë sistem, kompresori përmban ftohës, ashtu si frigoriferi juaj. Ndërsa ajri i pastër hyn në sistem, ftohësi shkakton një rënie të konsiderueshme të temperaturës së ajrit. Në këtë pikë, ftohësi kthehet në një lëng dhe të gjitha papastërtitë hiqen.

Lëngu arrin në valvulën e zgjerimit termik ku rrjedha e lëngut mund të kufizohet. Ju jep kontroll mbi temperaturën e brendshme të makinës. Së fundi, lëngu kthehet në një avull që mund të udhëtojë nëpër mbështjelljet e avullimit për t’u fryrë nëpër vrimat si ajër i ftohur mirë. Ftohësi kthehet në gaz dhe i gjithë procesi mund të përsëritet për të siguruar ajër të ftohtë të vazhdueshëm.

Kompresori ka nevojë për energji për të funksionuar sistemin e ajrit të kondicionuar të automjetit tuaj dhe për këtë arsye do të përdorë një sasi të caktuar karburanti sa herë që sistemi është në punë. Kjo mund të rrisë konsumin e karburantit deri në 10 për qind, dhe efektet janë veçanërisht të dukshme në udhëtimet e shkurtra.

Kur filloni makinën tuaj për herë të parë, kondicioneri duhet të punojë shumë për të ulur temperaturën e brendshme në nivelin e duhur. Megjithatë, pasi makina të jetë ftohur mjaftueshëm, mund të vendosni të zvogëloni rrjedhën, të rrisni temperaturën ose të fikni fare kondicionerin. Në një udhëtim të gjatë, nuk ka gjasa që kondicioneri të duhet të funksionojë gjatë gjithë rrugës. Prandaj, rritja e konsumit të karburantit të shkaktuar nga përdorimi i kondicionerit mund të jetë më i dukshëm në një udhëtim të shkurtër.

Ka disa mënyra se si mund të kurseni karburant gjatë vozitjes, duke përfshirë përshpejtimin dhe frenimin ngadalë dhe pa probleme, duke respektuar kufirin e shpejtësisë dhe duke u siguruar që presioni i gomave të jetë i saktë për gomat tuaja. Këto janë disa nga mënyrat më të zakonshme të rëndësishme që ndoshta nuk do të ndikojnë shumë në udhëtimet tuaja. Megjithatë, ka disa hapa më pak të dukshëm që mund të ndërmerrni, duke përfshirë fikjen e radios dhe kufizimin e peshës në automjetin tuaj.

Nëse jeni të shqetësuar se kondicioneri juaj po përdor shumë nga karburanti juaj i çmuar, ka disa mënyra për të reduktuar konsumin e tij:

Parkoni në hije: Nëse është e mundur, është më mirë ta parkoni automjetin në hije dhe jo jashtë ku mund ta ngrohë dielli. Jo vetëm që automjeti juaj do të qëndrojë i freskët, por nuk do t’ju duhet të përdorni edhe aq shumë kondicionerin.

Hapni dritaret kur shkoni për herë të parë: Kur dilni për herë të parë në rrugë, është më mirë të hapni dritaret për disa minuta. Në këtë mënyrë ju do të hiqni pjesën më të madhe të ajrit të ngrohtë në kabinë dhe për këtë arsye kondicioneri juaj nuk do të duhet të punojë aq shumë.

Mbajini dritaret hapur në makina të shkurtra : Pavarësisht nga ajo që mendojnë shumë njerëz, drejtimi me dritare të hapura nuk është aq i keq për karburantin kur jeni duke vozitur me shpejtësi të ulët. Prandaj, nëse jeni duke vozitur nëpër qytete dhe qytete më të vogla, hapja e dritareve do t’ju kursejë më shumë karburant sesa përdorimi i kondicionerit. Nëse jeni duke vozitur në autostrada të shpejta, është më e dobishme të përdorni ajër të kondicionuar sepse zvarritja shtesë e shkaktuar nga dritaret e hapura mund të konsumojë karburant shtesë.

Ulni kondicionerin pasi makina juaj të ftohet: Pasi makina të ftohet mjaftueshëm, fluksi i ajrit mund të reduktohet në mënyrë që më pak ajër të hyjë në kabinë ose mund ta rrisni pak temperaturën. Të dyja këto gjëra do të nënkuptojnë që kompresori nuk duhet të punojë aq shumë. Sigurisht, për sa i përket konsumit të karburantit, është më e dobishme të vozitësh pa ajër të kondicionuar dhe me dritare të hapura, por në një ditë të nxehtë kjo ndoshta nuk është e mundur ose e dëshirueshme.

Është gjithashtu e rëndësishme që kondicioneri i automjetit tuaj të servisohet rregullisht. Kjo duhet të bëhet çdo dy vjet për të siguruar që sistemi të funksionojë në mënyrë efikase dhe se ftohësi i shpenzuar është zëvendësuar. Kur niveli i ftohësit bie, sistemi duhet të punojë më shumë për të prodhuar sasinë e nevojshme të ajrit të ftohtë. Kjo do të shpenzojë më shumë karburant, prandaj është mirë që ta servisoni rregullisht kondicionerin për të kursyer edhe më shumë karburant.

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 1 Korrik, 2024 15:35