Si të kurseni 20 euro karburant nëse e gjeni veten në Gjermani?

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 1 Korrik, 2024 15:20 Përditësuar

Si të kurseni 20 euro karburant nëse e gjeni veten në Gjermani?

Një studim i kohëve të fundit nga Klubi i Automobilave Allgemeiner Deutscher (ADAC) tregoi se benzina dhe nafta janë dukshëm më të lira në pikat e karburantit jashtë autostradave, raportojnë mediat gjermane.

Diferenca të mëdha në çmimet e karburanteve

Çmimet në pikat e karburantit të vendosura në autostrada dhe në pikat e karburantit që ndodhen pak përtej daljeve të autostradës ndryshojnë me 39 cent për benzinën (super E10) dhe 38 cent për naftën. Në disa nga 40 pikat e karburantit të kontrolluara përgjatë autostradave kryesore, ADAC llogariti diferencat e çmimeve deri në 54 cent për benzinën dhe 50 cent për naftën.

Tarifat e larta të autostradave nuk janë asgjë e re.

– Fenomeni i pikave të karburantit në autostrada që ngarkojnë çmime në mënyrë disproporcionale të larta të karburantit ekziston prej kohësh. Nga këndvështrimi i ADAC, tarifa kaq të larta nuk mund të justifikohen.

Prandaj, shoferët këshillohen të dalin nga autostrada dhe të ndalojnë në pika të tjera karburanti.

Këshilla shtesë për të kursyer karburant nëse udhëtoni

Mbushni në mbrëmje, sepse sipas ADAC, karburanti është disa cent më i lirë se në mëngjes. Furnizimi me karburant përtej kufirit gjerman është shpesh më i lirë. Për shembull, një litër super aktualisht kushton 29 cent më pak në Poloni dhe Slloveni sesa në Gjermani – çmimi mesatar është 1,48 € për litër. Më pas është Hungaria (1.50 euro për litër).

Megjithatë, nëse jeni duke udhëtuar drejt perëndimit, duhet të furnizoheni me karburant përpara kufirit, këshillojnë mediat gjermane. Në Francë, tarifa shtesë për benzinën (1,84 euro për litër) është rreth 7 cent për litër në krahasim me pikat gjermane të karburantit, dhe nafta (1,68 euro) është 2 cent më e shtrenjtë.

Me 1.99 euro, benzina premium në Holandë është 22 cent më e shtrenjtë se në Gjermani. Përjashtim bën Luksemburgu, ku benzina (1.56 euro) është 21 centë më e lirë se në Gjermani.

Pasagjerët që udhëtojnë për në Itali duhet të furnizohen me karburant në Austri. Benzina (1,60 euro për litër) është rreth 17 cent më lirë atje se në Gjermani dhe 24 cent më lirë se në Itali. Naftën mund ta merrni për rreth 7 cent më lirë në Austri sesa në Gjermani, raportojnë mediat gjermane.

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 1 Korrik, 2024 15:20 Përditësuar