Ekspertët besojnë se mostra e asteroidit të NASA-s mund të ketë ardhur nga një botë e vogël oqeanike

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 2 Korrik, 2024 20:50

Ekspertët besojnë se mostra e asteroidit të NASA-s mund të ketë ardhur nga një botë e vogël oqeanike

Mostra e parë e asteroidit e NASA-s është mostra më e pacenuar e këtij lloji.

Tani, përsëri në Tokë, mostra nga asteroidi Bennu ka dhënë tashmë gjetje befasuese rreth sistemit të hershëm diellor dhe se nga mund të ketë ardhur asteroidi. 

Pas një udhëtimi shtatë-vjeçar drejt asteroidit Bennu dhe mbrapa, anija kozmike OSIRIS-REx e NASA-s hodhi mostrën e saj të shkëmbinjve dhe papastërtive të mbledhura nga asteroidi primitiv vitin e kaluar në shkretëtirën e Utah.

U desh pak kohë për të hequr me kujdes kapakun nga kutia e mostrës, por edhe pjesët e para të asteroidit nga kapaku ishin të pasura me karbon, një element thelbësor për të gjithë jetën në Tokë. 

Shkencëtarët me Ekipin e Analizës së Kampioneve OSIRIS-REx të NASA-s publikuan gjetjet e tyre të hershme mbi kampionin Bennu.

Ata thonë se kanë gjetur komponime organike.

Mostra përmbante gjithashtu gjetjen befasuese të fosfatit magnez-natrium, të cilin ekipi i imazhit të anijes kozmike nuk mund ta shihte përmes të dhënave të spektrit në asteroid.

OSIRIS-REx kaloi disa vite duke hartuar asteroidin përpara manovrës “prek-dhe-shko” për të mbledhur mostrën. 

Një pjesë e vogël e mostrës së asteroidit Bennu u kthye nga misioni OSIRIS-REx i NASA-s
Pas një udhëtimi shtatë-vjeçar drejt asteroidit Bennu dhe mbrapa, anija kozmike OSIRIS-REx e NASA-s hodhi mostrën e saj të shkëmbinjve dhe papastërtive të mbledhura nga asteroidi primitiv vitin e kaluar në shkretëtirën e Utah.Lauretta/Connolly/Meteoritics&PS / SWNS
katër pamje të asteroidit Bennu së bashku me një mozaik global përkatës
Shkencëtarët me Ekipin e Analizës së Kampioneve OSIRIS-REx të NASA-s thonë se kampioni përmbante gjetjen befasuese të fosfatit magnez-natriumi, të cilin ekipi i imazhit të anijes kozmike nuk mund ta shihte përmes të dhënave të spektrit në asteroid.NASA

Profesori i astronomisë dhe fizikës në Universitetin e Floridës Qendrore, Humberto Campins, shërbeu në ekipin shkencor OSIRIS-REX gjatë misionit OSIRIS-REx dhe tha se ekipi priste të gjente minerale të hidratuar ose minerale që reagonin me ujin.

“Por fosfatet e natriumit të magnezit janë rezultat i një procesi hidratimi … që tregon një lëng shumë kompleks, reaksione ose reaksione kimike në prindin e Bennu,” tha Campins, i cili nuk ishte i përfshirë në studimin e ri. “Ne ende nuk e kuptojmë. Studimi i hollësishëm i kësaj do të na tregojë shumë më tepër për atë që po ndodhte me prindin.”

Gjetjet treguan se bota mëmë e Bennu ishte ndoshta një me ujin. 

Ky imazh pa datë i vënë në dispozicion nga NASA tregon asteroidin Bennu nga anija kozmike OSIRIS-REx
Gjetjet treguan se bota mëmë e Bennu ishte ndoshta një me ujin. AP
Pamje e planetit të oqeanit Tokë e marrë nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor
“Fosfatet e natriumit të magnezit janë rezultat i një procesi hidratimi … tregues i një lëngu shumë kompleks, reaksionesh ose reaksionesh kimike në prindin e Bennu,” tha profesori i fizikës Humberto Campins.NASA / SWNS

“Prania dhe gjendja e fosfateve, së bashku me elementët dhe komponimet e tjera në Bennu, sugjerojnë një të kaluar ujore për asteroidin,” tha Dante Lauretta, autori kryesor i letrës dhe hetuesi kryesor për OSIRIS-REx në Universitetin e Arizonës. Tucson. “Bennu potencialisht mund të ketë qenë dikur pjesë e një bote më të lagësht. Edhe pse, kjo hipotezë kërkon hetim të mëtejshëm.”

Vetëm fillimi i Bennu surpriza

Gjetjet e fundit janë më shumë provë se ekipi OSRIS-REx zgjodhi asteroidin e duhur për të sjellë një pjesë përsëri në Tokë. Sipas NASA-s, ekipi i analizës së mostrës gjen diçka të re çdo javë.  

Zbulimet nga Bennu së shpejti do të jenë një nismë globale shkencore.

Dhjetra laboratorë në SHBA dhe në mbarë botën janë vendosur të marrin pjesë të mostrave Bennu nga Qendra Hapësinore Johnson e NASA-s.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 2 Korrik, 2024 20:50