Ashensorët duhet të kontrollohen rregullisht nga persona të kualifikuar

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 3 Korrik, 2024 22:56

Ashensorët duhet të kontrollohen rregullisht nga persona të kualifikuar

Një herë në vit ashensorët duhet t’i nënshtrohen kontrollit teknik dhe një herë në muaj ekspertët duhet të kontrollojnë gjendjen e ashensorëve në ndërtesat e banimit dhe ato në zyra. Në këtë mënyrë, kontrollet do të tregojnë nëse ndonjë pjesë e ashensorit është konsumuar dhe ka nevojë të ndërrohet ose nëse nevojitet një riparim më thelbësor. Nuk ka ndonjë normë të veçantë, sa është jeta e ashensorit, gjithçka është individuale dhe varet nga modeli, thotë Goran Sekovski nga Shoqata e Ashensorëve të Maqedonisë, përcjell FLAKA.

Në vend ka një Inspektorat Shtetëror që kontrollon gjendjen e ashensorëve. Ky institucion mund të urdhërojë që ashensori të mos përdoret, por të mos vuloset. Ndërgjegjësimi i qytetarëve duhet të vendosë nëse ashensori do të riparohet apo do të vazhdojë të përdoret me rrezikun që dikush të lëndohet.

“Inspektorati mund të shkojë të përcaktojë gjendjen faktike nëse është kontrolluar apo jo dhe mund të japë vendim për ndalimin e përdorimit dhe kaq. Mungon një anëtar, le të themi si inspektor tregu, kanë vënë një shirit, kanë vënë një vulë dhe ai objekt nuk lejohet të hyjë. Një vendim i tillë mund të jepet, është ndalim dhe shkelja e tij është kundërvajtje. Por ai nuk mund të vendosë vulë”, thotë Goran Sekovski nga Shoqata maqedonase për ashensorë.

Në Maqedoni ka rreth 13.000 ashensorë dhe në nivel vjetor raportohet për disa situata më të rënda ku qytetarët lëndohen pas një defekti specifik të ashensorëve. Ekspertët e këtij problemi thonë se është thuajse e pamundur që një ashensor të thyejë të gjithë kabllot që e mbajnë dhe ato të lëvizin nga tre në pesë dhe të jetë në rrugë të lirë. Më shpesh, lëndimet e qytetarëve ndodhin në dyert e kabinës.

Para disa ditësh, në lagjen Kisella Vodë të Shkupit, një ekip i ambulancës u bllokua në ashensor së bashku me një pacient për shkak të mospërfilljes së numrit të njerëzve që mund të hipin në ashensor. Ashensori ka ngecur në bodrum dhe kanë ndërhyrë ekipet e shërbimit zjarrfikës dhe policisë. FLAKA

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 3 Korrik, 2024 22:56