Myku në djath! Mjeku i njohur tregon a duhet ta përdorim djathin e mykur

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 3 Korrik, 2024 13:43

Myku në djath! Mjeku i njohur tregon a duhet ta përdorim djathin e mykur

Kjo pyetje e vjetër ka ndarë opinionet në mbarë botën. Por tani, një mjek i më në fund e ka lënë të qetë – megjithatë, përgjigja e tij mund të mos jetë për t’u pëlqyer të gjithëve.

Çuditërisht, Dr Karan Rajan, një pedagog në Universitetin e Sunderland, thotë se përgjigja e tij varet nga lloji i djathit në fjalë dhe shtrirja e infektimit të mykut. Duke folur për TikTok, ai tha: “A mund ta heqësh mykun nga djathi dhe ta hash akoma? Po dhe jo.

“Mulku vizual që shihni në ushqim është si maja e një ajsbergu. Ju nuk mund të shihni se çfarë është nën sipërfaqe dhe në këtë rast, kërpudhat që depërtojnë në djathë.” Sipas Dr Rajan, djathrat e fortë si çedar, parmixhano dhe variacionet zvicerane mund të jenë të sigurta për t’u konsumuar edhe nëse janë të mykur, me kusht që të ndiqen disa udhëzime.

Së pari, është thelbësore që vetëm një ‘koloni e vogël’ e mykut të rritet në sipërfaqe. Nëse djathi është i mbushur me spore, mos hezitoni ta fshini atë.

Së dyti, konsumatorët duhet të shkurtojnë një ‘diferencë sigurie’ prej një inç rreth kallëpit në të gjitha drejtimet. Kjo është kryesisht për shkak se rrënjët e mykut mund të depërtojnë deri në 2 cm në djathë – edhe nëse ato janë plotësisht të padukshme me sy të lirë.

Dr Rajan vazhdoi: “Dhe gjithashtu nuk doni të bëni asnjë kontakt me mykun sepse po futni kontaminim të kryqëzuar. Ky marzh i prerjes së djathit vlen vetëm për djathrat e fortë.

“Djathërat e butë si feta, rikota ose gjizë, të cilët janë të prerë në feta, të grimcuara ose të grira dhe të shfaqin myk? Hidheni atë ju kursyes të pafytyrë të ushqimit! Djathërat e butë gjithashtu kanë një aktivitet më të lartë uji që do të thotë se bakteret e dëmshme mund të rriten së bashku me mykun.” Sipas Dr Rajan, djathërat e fortë si çedra, parmixhani dhe variacionet zvicerane mund të jenë të sigurta për t’u konsumuar edhe nëse janë të mykur, me kusht që të ndiqen disa udhëzime.

Megjithatë, nëse po pyesni veten pse mund të hani djathë blu – të përbërë nga myku penicilium – Dr Rajan ka një përgjigje edhe për këtë. Ndryshe nga myku tipik i prishjes, këto variacione zakonisht rriten në mjedise të kontrolluara dhe nuk prodhojnë ndonjë toksina të dëmshme.

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 3 Korrik, 2024 13:43