Si Microsoft dhe Apple u detyruan në një partneritet të pazakontë

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 3 Korrik, 2024 20:14

Si Microsoft dhe Apple u detyruan në një partneritet të pazakontë

Në WWDC 2024, Apple njoftoi një bashkëpunim me OpenAI si pjesë e programit Apple Intelligence dhe tani janë zbuluar detaje të reja rreth këtij partneriteti. Sipas raporteve të Bloomberg, Apple do t’i jepet një rol vëzhguesi në bordin e drejtorëve të OpenAI – i njëjti që Microsoft tashmë ka.

Ish-shefi i marketingut dhe punonjësi aktual i Apple, Phil Schiller do të jetë në krye të këtij pozicioni. Ai do të marrë pjesë në mbledhjet e bordit të OpenAI dhe do të njihet me planet e kompanisë dhe procesin e vendimmarrjes. Megjithatë, siç nënkupton edhe emri i rolit “vëzhgues”, ai nuk do të ketë të drejtë të votojë apo të marrë pjesë në veprimet procedurale gjatë mbledhjeve.

Sipas raporteve të mëparshme, partneriteti midis Apple dhe OpenAI është plotësisht pa transaksione monetare. Në vend të kësaj, OpenAI duket se po merr një promovim afatgjatë për ChatGPT, ndërsa Apple ka një shans për të qëndruar në krah të zhvillimit të produktit të OpenAI. Megjithatë, ka mundësi që të ketë edhe faktorë të tjerë që ndikojnë në këtë bashkëpunim.

ChatGPT ka thyer rekorde si aplikacioni konsumator me rritje më të shpejtë në histori, kështu që dikush mund të pyesë veten nëse ka nevojë për ndonjë “promovim” shtesë nga Apple. Por bisedat për të ashtuquajturën “flluska AI” sugjerojnë se është ende e paqartë nëse interesi për inteligjencën artificiale do të vazhdojë në një afat të gjatë. Duke u bashkuar me gjigantët më të vjetër të teknologjisë, OpenAI po përgatitet për një sërë rezultatesh të mundshme.

Microsoft ka punuar prej kohësh ngushtë me OpenAI dhe madje ka investuar në kompani kur ishte ende një startup. Së fundmi ata u bashkuan në projektin Microsoft Copilot. Pavarësisht miqësisë së tij të gjatë me Microsoft-in, macOS ishte sistemi i parë operativ që mori një aplikacion amtare ChatGPT.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 3 Korrik, 2024 20:14