Akcelatorët e shtrenjtë të blerë një dekadë më parë ende nuk funksionojnë për pacientët

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 4 Korrik, 2024 21:36

Akcelatorët e shtrenjtë të blerë një dekadë më parë ende nuk funksionojnë për pacientët

Aparate me vlerë milionëshe për të sëmurët më të rëndë i ka mbledhur pluhur për më shumë se një dekadë. Akcelatorët e blerë për spitalin e Manastirit dhe Shtipit dhe për 8 Shtatori prej vitesh presin që dikush t’i vërë në funksion për pacientët, përcjell FLAKA.

MSH-ja në vitin 2012 ka paguar 1.6 milionë euro vetëm për akcelatorin linear për Manastirin dhe ndërtimi i bunkerit ka kushtuar para shtesë. Por edhe sot e kësaj dite nuk po funksionon dhe përgjigja e fundit nga autoritetet shëndetësore është se është në pritje të shërbimit për të përfituar pacientët malinj.

Një vit më vonë, e njëjta pajisje u ble edhe për Shtipin, por ende është e mbushur dhe askush nuk e di nëse është edhe funksionale. Ministri i atëhershëm i Shëndetësisë, Nikolla Todorov, në vitin 2014, kur u hodhën themelet e bunkerit, kishte paralajmëruar se për nëntë muaj pacientë nga lindja e vendit do të shkojnë në spitalin e Shtipit për terapi me rrezatim. Por nuk u ndërtua asnjë bunker dhe as decentralizim i shërbimeve onkologjike.

Akcelatori në 8 shtator ishte më i fotografuari dhe më i promovuari. Disa kryeministra dhe ministra premtuan se do të fillonin punën, por në praktikë asgjë nuk ndodhi. Në fund të vitit 2023, drejtori i spitalit deklaroi se ishin në proces punësimi të një fizikani, stafi shkoi në trajnime jashtë vendit dhe me akselerator do të kishin edhe një klinikë onkologjike. Por a është vetëm një dëshirë për Vitin e Ri?

“Saktësisht se cilët pacientë do të na dërgojnë në ambulanca, kemi dy mjekë onkologë që do të kujdesen për ta dhe do të përfshihen në dhënien e terapisë citostatike. Shpresoj se do të jetë së shpejti pas Vitit të Ri”, kishte deklaruar dr. Hristijan Kostov, drejtor i 8 shtator me 28.12.2023.

Në vitin 2012 është blerë një akcelator për spitalin e Manastirit

Investimi për akseleratorët dhe bunkerët mbi 8 milionë euro do të presë premtime dhe njoftime të reja dhe deri atëherë, si në 10 vitet e fundit, turmat dhe shqetësimet më të mëdha do të ketë në Onkologji, ku shkojnë të gjithë pacientët me sëmundje malinje nga shteti. FLAKA

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 4 Korrik, 2024 21:36