Këto makina po humbasin në mënyrë drastike çmimin e tyre: nga qershori i vitit të kaluar deri në 40 për qind

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 4 Korrik, 2024 20:17

Këto makina po humbasin në mënyrë drastike çmimin e tyre: nga qershori i vitit të kaluar deri në 40 për qind

Një nga provat e fundit që makina elektrike nuk ka nisur ende është tregu i makinave të përdorura. Portali i specializuar në blerjen dhe shitjen e automjeteve të përdorura “iSeeCars” sapo ka publikuar një studim që tregon se çmimi i automjeteve elektrike të përdorura po bie më shpejt se automjetet e përdorura me motorë me djegie të brendshme dhe mjetet hibride.

Çmimet e automjeteve elektrike janë ulur 30% në 40% që nga qershori i kaluar, ndërsa çmimi mesatar i makinave me benzinë ​​ka rënë me vetëm 3% në 7% gjatë të njëjtës periudhë. Ndërsa rënia e çmimeve të automjeteve elektrike të përdorura ka qenë dramatike, ajo që është çuditëse është se nuk ka asnjë tregues që vlerat e automjeteve elektrike të përdorura do të stabilizohen. Në një moment çmimet e automjeteve elektrike të përdorura do të duhet të arrijnë deri në fund, por duket se ende nuk kemi arritur në atë moment, shkruan “Revija HAK”.

Ndërsa çmimi mesatar i një automjeti me emetim zero ka rënë në më pak se një vit, çmimi i një makine me motorë me djegie të brendshme mbetet i qëndrueshëm. Një shembull i përdorur nga iSeeCars është vlera e një BMW 3 Series në krahasim me një Tesla Model 3 të përdorur. Në qershor 2023, makina elektrike kishte një çmim mesatar më të lartë se BMW me 2,635 dollarë, por në maj 2024, situata ka ndryshuar kështu që Model 3 ka një çmim mesatar prej 4,806 dollarë më pak se BMW.

Një shembull tjetër i ngjashëm është ai i “BMW X3” dhe “Tesla Model Y”. Mesatarisht, Modeli Y ishte 4,570 dollarë më i shtrenjtë se X3 në janar 2024, por kjo diferencë u ngushtua në vetëm 175 dollarë në maj 2024.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 4 Korrik, 2024 20:17