Në prag të samitit në Uashington, tone të ashpra për marrëdhëniet mes Shkupit, Athinës, Sofjes

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 4 Korrik, 2024 21:24

Në prag të samitit në Uashington, tone të ashpra për marrëdhëniet mes Shkupit, Athinës, Sofjes

Bashkëpunimin me fqinjët duhet ta shohim si rrugë të dyanshme, jo njëkahëshe, kohët e politikanëve me shpinë të lakuar kanë mbaruar, Sofja dhe Athina duhet të mësohen me politikanët që mbrojnë interesat e qytetarëve. Mesazh kryeministri Hristijan Mickoski ua dërgoi kolegut Kirjakos Mitsotakis dhe presidentit bullgar Rumen Radev, të cilët nga kryeqyteti grek i thirrën autoritetet në Shkup se nuk janë të gatshëm për këtë pozicion dhe nuk njohin të drejtën ndërkombëtare. Sipas Mickoskit, qeveria është e gatshme për bashkëpunim që ndjek trendet e shekullit të 21-të, ekonomia e përbashkët, arsimi, turizmi, bashkimi i njerëzve dhe ai është i gatshëm të diskutojë për këtë, përcjell FLAKA.

Pas Mitsotakis dhe Radev dhe kreut të diplomacisë greke, Jorgos Gerapetritis me një paralajmërim për qeveritë në Shkup dhe Tiranë. Në vendin tonë ai apostrofizoi shkeljet e marrëveshjes së Prespës, si dhe shprehu shqetësimin për integritetin e censusit të fundit në Shqipëri, duke bërë thirrje për respektimin e ligjit europian.

Giorgos Gerapetritis – Ministër i Punëve të Jashtme të Greqisë: “Veprimet që tregojnë prirje irredentiste nuk ndihmojnë në rrugën drejt familjes evropiane”.

Shoqatat e maqedonasve në Bullgari dolën me dënim për deklaratat e fundit të presidentit bullgar Radev se në vend nuk respektohen të drejtat e njeriut. Ata thonë se është cinizëm që presidenti i një vendi ku të drejtat e njeriut shkelen rregullisht të flasë për respektimin e tyre.

“Bullgaria i ka rrahur qytetarët e saj me vetëdije maqedonase në vitet e demokracisë dhe se ka pasur sulme ndaj tubimeve maqedonase dhe klubeve maqedonase. Dallimi është se absolutisht askush nuk është gjykuar, dënuar apo dënuar për këtë në Bullgari. Nuk dëgjuam Radev të dënojë sulmin ndaj klubit maqedonas Nikolla Vaptsarov në Blagoevgrad, për shembull, dhe as ndonjë politikan bullgar”.

Njoftimi për një rishikim të mundshëm të Kornizës negociues të paralajmëruar nga Mickoski, nxiti aleancat e vjetra të Sofjes dhe Athinës. FLAKA

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 4 Korrik, 2024 21:24