Pronarët rusë të pronave për pushime në bregdetin bullgar zvogëlohen

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 4 Korrik, 2024 20:40

Pronarët rusë të pronave për pushime në bregdetin bullgar zvogëlohen

“Rusia e vogël” qëndron pas “Bullgarisë së re” dhe “Evropës së plakur” në tregun e pronave për pushime përgjatë bregut bullgar të Detit të Zi.

Gjysma e blerësve të apartamenteve për pushime buzë detit janë bullgarë me të ardhura të larta deri në 30 vjeç, të cilët punojnë kryesisht në sektorin e IT, dhe pjesa tjetër janë pensionistë nga Gjermania, Franca, Italia dhe Holanda.

Banesat me dy dhoma në komunitetet e mbyllura janë më të kërkuara dhe çmimet mesatare fillojnë nga 1900 euro për metër katror. Tarifat e mirëmbajtjes në komunitetet e mbyllura nuk janë më befasuese për blerësit, të cilët aktualisht janë të prirë të shpenzojnë 60-70 BGN në muaj për mirëmbajtjen e pishinave, palestrave të fitnesit dhe këndeve të lojërave për fëmijë. Investitorët ukrainas po hyjnë në tregun e sapondërtuar të banesave bregdetare në Bullgari.

Kjo pamje e tregut bullgar të pronave bregdetare në kulmin e verës u prezantua nga anëtarët e Bordit Drejtues të Shoqatës Kombëtare të Pasurive të Paluajtshme Atanas Argirov dhe Stefka Kalçeva në intervista për BTA.

Me rritjen e konsiderueshme të çmimeve të banesave në Varna gjatë dy viteve të fundit, blerësit priren të kërkojnë pronë për pushime të cilën mund ta përdorin si shtëpinë e tyre të parë. Çmimet e banesave në qytetin më të madh bregdetar të Bullgarisë, i vendosur në pjesën veriore të bregut të Detit të Zi të vendit, janë rritur me 60% në rreth dy vjet, ndërsa çmimet e pronave për pushime janë rritur me 25%. Prandaj, 20% e njerëzve që kërkojnë një shtëpi të parë zgjedhin prona për pushime.

Shumë blerës preferojnë pasuri të paluajtshme në dhe përreth vendpushimit të Shën Konstandinit dhe Helena, i cili është bërë një pjesë strukturore e qytetit të Varnës. Resorti tani ka më shumë ndërtesa banimi sesa hotele.

Apartamentet me dy dhoma janë më të njohurit, duke zënë 40% të blerjeve të pasurive të paluajtshme në Varna.

Jugu

Në zonën e Burgasit në pjesën jugore të bregdetit bullgar, interesi për pronat e pushimit po rritet dhe gjysma e marrëveshjeve janë me blerës bullgarë. Gjysma tjetër është me njerëz nga Gjermania, kryesisht pensionistë që fillimisht kanë jetuar këtu me qira. Njerëz nga Polonia, Çekia dhe Izraeli (kryesisht hebrenjtë rusë) tregojnë interes për blerje të tilla. Këta blerës të rinj kanë mbushur pjesërisht boshllëkun e krijuar nga rusët që shitën pronat e tyre të paluajtshme në zonën e Burgasit. Shumë rusë më mirë do të kishin qëndruar në Bullgari, por ata u përballën me probleme të vizave dhe transportit, të cilat ngritën një pengesë të pakapërcyeshme për përdorimin e shtëpive të tyre verore këtu.

Çmimet e pronave për pushime në afërsi të Burgasit nuk tregojnë ndonjë rritje të prekshme nga viti në vit, vetëm një 5-6% modeste që përputhet me inflacionin. Aktiviteti i shitjeve në 2023 dhe 2024 ka qenë i barabartë, pa kulme të mëdha. Pritjet janë që çmimet të rriten me 2-3% të mëtejshme deri në fund të vitit 2024, gjë që do ta vendosë rritjen vjetore midis 4% dhe 8%.

Si zakonisht, njerëzit që kërkojnë të blejnë prona për pushime në shtrirjen jugore të vijës bregdetare bullgare janë më të tërhequr nga vendpushimet e Sozopolit, Nessebarit, Sunny Beach dhe Primorsko. Një komunitet gjerman është vendosur për një kohë të gjatë në Aheloy. Ata investojnë kryesisht në prona të mbyllura. Ukrainasit janë të interesuar të blejnë banesa në qytetin e Burgasit.

Ukrainasit janë padyshim një faktor tregu në Burgas pasi ata janë të përfshirë në 30% të blerjeve të pronave për pushime.

Pomorie u bën thirrje polakëve, gjermanishtfolësve dhe ukrainasve. Sozopol dhe Nessebar janë në pjesën e sipërme të renditjes, së bashku me Ravda dhe Sveti Vlas. Afërsia me detin është një nga faktorët më të rëndësishëm të çmimit. /BTA

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 4 Korrik, 2024 20:40