Pse Mickoski në biografinë e tij nuk i ka përmendur aksionet në kompani private?

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 4 Korrik, 2024 22:29

Pse Mickoski në biografinë e tij nuk i ka përmendur aksionet në kompani private?

Krahas pozicioneve të punës në Fakultetin e Inxhinierisë Mekanike, kryeministri deklaroi se ka punuar në “Fonco” si kryeprojektues, por jo se ka pasur aksione në “Fonco-Hydro” dhe “Energotek”. Sipas Mickoskit, kjo është rezultat i faktit se nuk është aspak relevante për funksionin specifik që ai kryen. Qeveria thotë se këto të dhëna janë vazhdimisht të pandryshuara, kontrollohen, publikohen dhe u dërgohen të gjitha institucioneve, përcjell FLAKA.

Kryeministri Hristijan Mickoski, në biografinë që e ka dorëzuar në Kuvend si mandatar, ka detajuar përvojën e punës në Fakultetin e Inxhinierisë Mekanike, ka botuar publikime, ka realizuar projekte dhe ka marrë çmime dhe mirënjohje, por nuk ka dhënë të dhëna për aktivitetet e tij në sektorin e biznesit.

Konkretisht ai ka shkruar se i ka kaluar të gjitha hapat nga asistenti fillestar dhe asistenti, nga profesori asistent deri tek profesori i asociuar dhe ordinar, si dhe ka përmendur përvojën e tij të punës në kompaninë “Fonco” si projektuesi kryesor dhe përgjegjës i instalimeve termoteknike. Megjithatë, ai nuk ka shkruar se ka aksione në 2 kompani të tjera – “Fonco Hydro” dhe “Energetotek”.

“Kryeministri Mickoski në vazhdimësi tregon një nivel jashtëzakonisht të lartë të transparencës për përvojën e tij profesionale dhe aktivitetet që ka ndërmarrë në të kaluarën. Njëra është një biografi dhe një tjetër është vendi ku dikur ka pasur një pjesë ose ka punuar.

Në biografinë që i ka dërguar Kuvendit, përmend punësimin në kompaninë “Fonco”, sepse është roli i tij i parë i rëndësishëm profesional. Në “Fonco” ka punuar fillimisht si inxhinier klimatizimi, e më pas si projektues përgjegjës i sistemeve të klimatizimit dhe ventilimit.

Oferta e fundit në atë kompani është të jetë drejtor i përfaqësisë së kompanisë në Poloni, por vendimi i Mickoski është që t’i bashkohet mjedisit akademik dhe të jetë pjesë e stafit mësimdhënës të Fakultetit të Inxhinierisë Mekanike, duke u bërë asistent i prof. Dr. Emilia Vetadjokovska duke u larguar nga “Fonco”.

Ndërsa “Fonco Hydro” është kompania që ai themeloi së bashku me një nga pronarët e “Fonco” në vitin 2010. Aktiviteti kryesor i kompanisë ishte projektimi, inxhinierimi dhe ndërtimi i objekteve energjetike. Ai largohet tërësisht nga kompania dhe e shet aksionin në vitin e parë pasi u bë kryetar i VMRO-DPMNE-së.

Vendimi për të mos përmendur një kompani tjetër (“Energotek”) është rezultat i faktit se ajo nuk është aspak e rëndësishme për funksionin specifik që ai kryen. Këto të dhëna janë vazhdimisht të pandryshuara, kontrollohen, publikohen dhe dorëzohen në të gjitha institucionet, të cilat vërtetohen. Faleminderit për kontributin tuaj në zbardhjen dhe shpjegimin e fakteve, të cilat janë në favor të kryeministrit”, thuhet në përgjigjen nga Qeveria.

KONCESIONE PER HIDROCENTRALET E VOGLA

Së fundmi, e përjavshmja “Focus” shkruante se si “Energotek”, ku Mickoski ishte ortak me Sasho Naumoskin, Orce Todorovskin, Dimitar Dimovskin, Trajçe Nikolloskin dhe Stefan Trajkoski (Mickoski dhe Trajkovski ishin edhe ortakë në “Fonco-Hydro”) mori koncesion për 3 hidrocentrale të vegjël.

Ndryshe, siç kemi njoftuar, “Energotek” ka formuar konsorcium me “Minka-DA” nga Strumica, e cila në fakt i ka mundësuar subjektit të përbashkët “Minka-Energotek” që t’i plotësojë kushtet e thirrjes publike për koncesion, veçanërisht sa i përket shumës së të ardhurat. Pas përfundimit të gjithë procesit, “Minka-DA” tërhiqet nga konsorciumi, ndaj biznesi i mbetet vetëm “Energotek”.

Por, dy vjet më vonë, ne zbuluam se si dhe në çfarë kushtesh kreu i atëhershëm i opozitës dhe kryeministri i sotëm u largua nga struktura e pronësisë së kompanisë. Në fakt, 7 për qind e ka shitur për 700 euro dhe ka lidhur marrëveshjen për transferimin e aksioneve me Zhan Çuparkoskin nga Prilepi.

Në kontratë thuhet gjithashtu se pas dorëheqjes së Mickoskit, ai nuk do të ketë të drejta, detyrime apo pretendime në të ardhmen nga kompania, dhe ortaku i ri Çuparkoski do të marrë pjesë në fitim dhe do ta mbulojë humbjen, në raport me investimin themelues të investuar.

Kur bëhet fjalë për biografitë e anëtarëve të kabinetit qeveritar, ministrja e Energjetikës Sanja Bozhinovska ishte në qendër të vëmendjes së opinionit, pasi nuk deklaroi se ka shtetësi bullgare, edhe pse procedura e shfuqizimit është ende në vazhdim. Ajo argumentoi se i duhej një pasaportë bullgare për të punuar në BE.

Në atë kontekst, ministrja e Arsimit Vesna Janevska, nga ana tjetër, ka deklaruar se është deputete, por jo se është ushtruese e detyrës kryetare e VMRO-Popullore, nga radhët e së cilës u zgjodh deputete. Duke folur në 360 Gradë, ajo tha se tregonte se kishte aftësi organizative, por ajo mendonte se nuk ishte e rëndësishme ta listonte atë në CV. FLAKA

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 4 Korrik, 2024 22:29