Trendi i pazakontë: Dasmat e qenve po bëhen më të zakonshme në Kinë

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 4 Korrik, 2024 20:09

Trendi i pazakontë: Dasmat e qenve po bëhen më të zakonshme në Kinë

Dasmat e kafshëve shtëpiake janë në rritje në Kinë, ku politikat e qeverisë nuk kanë pasur shumë sukses në inkurajimin e më shumë njerëzve për t’u martuar ndërsa shoqëria plaket dhe tkurret me shpejtësi dhe nivelet e martesave dhe lindjeve mbeten të ulëta, raporton Reuters.

Ky trend i pazakontë po merr vrull falë popullaritetit të kafshëve shtëpiake në Kinë dhe gatishmërisë në rritje për të shpenzuar për to. Shpenzimet për miqtë me gëzof në vitin 2023 u rritën 3.2 për qind në 38.41 miliardë dollarë krahasuar me vitin e kaluar, tregojnë të dhënat.

“Njerëzit bëjnë dasma, pse qentë nuk duhet të bëjnë qentë?”

Që nga viti 2023, do të ketë më shumë se 116 milionë mace dhe qen në Kinë, sipas firmës kërkimore Acuity Knowledge Partners. Të shpërndara në mënyrë të barabartë në të gjithë popullsinë urbane të Kinës, rreth një në tetë kinezë zotëron një mace ose qen, me shumicën e pronarëve nën moshën 40 vjeç.

Ry Ling dhe e dashura e tij, Gigi Chen, e cila tha se nuk nxitonin për t’u martuar, kaluan muaj duke planifikuar me përpikëri ceremoninë e qenit të tyre, duke organizuar fotografë profesionistë dhe duke porositur një tortë prej 110 dollarësh me qentë Bree dhe Bond.

Yang Tao, furra e së cilës në Shanghai Pet Bakery përgatiti tortën, tha se fillimisht ishte e befasuar që klientët donin torta martese për qentë e tyre.

“Unë mendoj se do të ketë gjithnjë e më shumë dasma qensh,” tha Young.

Ajo tashmë ka organizuar disa ceremoni të ngjashme që nga hapja e furrës së saj në 2022.

“Tashmë jemi rezervuar disa muaj përpara… Për një tjetër dasmë qensh”, shtoi ajo.

Ling tha se shpreson që ceremonia t’i japë Bree dhe Bond “një ndjenjë rituali” dhe se ata së shpejti do të mirëpresin këlyshët e tyre.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 4 Korrik, 2024 20:09