10 miliardë fjalëkalime të thyera: A është i juaji mes tyre?

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 8 Korrik, 2024 20:02

10 miliardë fjalëkalime të thyera: A është i juaji mes tyre?

Një përmbledhje rekord e fjalëkalimeve u publikua më 4 korrik 2024 në internet në rrjedhjen më të madhe deri më tani. E disponueshme në një forum popullor hakerimi, kjo listë përmban afro 10 miliardë fjalëkalime dhe përbën një rrezik të madh sigurie për miliona përdorues në mbarë botën.

Përmbledhja u lëshua nga përdoruesit e ObamaCare në formën e një skedari “.txt” dhe e quajti RockYou2024 si një haraç për rrjedhjen rekord të vitit 2021, kur 8.4 miliardë fjalëkalime përdoruesish u gjetën në skedarin 100 GB “rockyou2021.txt”.

Sipas Cybernews , i cili krahasoi këto dy rrjedhje rekord, RockYou2024 kombinon përmbledhjen e mëparshme dhe shton 1.5 miliardë fjalëkalime të mbledhura midis 2021 dhe 2024.

Ekipi i Cybernews paralajmëron se padyshim hakerët do ta përdorin këtë listë për të hyrë në llogaritë e miliona përdoruesve në mbarë botën dhe se kjo mund të çojë në mashtrime të shumta financiare dhe vjedhje identiteti.

A është fjalëkalimi juaj i aksesueshëm për hakerat?

Për t’u siguruar që fjalëkalimi juaj nuk është komprometuar, rekomandohet që të vizitoni Have I Been Pwned të paktën një herë në muaj dhe të kontrolloni. Edhe nëse nuk është kështu, përpiquni të ndryshoni rregullisht fjalëkalimet tuaja dhe mos i përdorni për llogari të shumta.

Cybernews këshillon që duhet të jeni të kujdesshëm të përdorni vërtetimin me dy faktorë (2FA) sa herë që është e mundur, pasi është linja e fundit e mbrojtjes në rast se sulmuesit e dinë fjalëkalimin tuaj.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 8 Korrik, 2024 20:02