A mundet që viruset në mumiet e lashta egjiptiane të shkaktojnë ‘murtajë’ sot?

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 9 Korrik, 2024 12:43

A mundet që viruset në mumiet e lashta egjiptiane të shkaktojnë ‘murtajë’ sot?

Për shembull, Ramesses V, faraoni i katërt i dinastisë së 20-të të Egjiptit, u infektua me lisë, siç dëshmohet nga plagët e lisë në trupin e tij të mumifikuar.

Megjithëse Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e shpalli zyrtarisht linë të zhdukur nga bota në vitin 1980, a është e mundur që mijëra vjet më vonë mumiet e sapo zbuluara të nxjerrin linë ose ndonjë sëmundje tjetër nga trupi i tyre?

Piers Mitchell, drejtor i Laboratorit të Parazitëve të Lashtë në Universitetin e Kembrixhit dhe studiues i lartë në Departamentin e Arkeologjisë, tha se ishte shumë e pamundur.

“Shumica e llojeve të parazitëve vdesin brenda një ose dy viti” pa një mikpritës të gjallë për t’u lidhur, tha Mitchell për Live Science. “Nëse prisni më shumë se 10 vjet, gjithçka ka vdekur.”

Për shembull, viruset e lisë si fruthi mund të riprodhohen vetëm në qelizat e një strehuesi të gjallë, sipas Qendrës Kombëtare për Informacionin Bioteknologjik të Institutit Kombëtar të Shëndetit (NIH). Sipas NIH, bakteret që shkaktojnë tuberkulozin dhe lebrën kërkojnë gjithashtu strehë të gjallë për të mbijetuar.

Megjithatë, fruthi përhapet përmes kontaktit person me person, ndërsa tuberkulozi dhe lebra zakonisht kalojnë përmes pikave nga hunda dhe goja, zakonisht përmes teshtitjes ose kollitjes, sipas NIH.

Në rastin e lebrës, duhet ekspozim i zgjatur me dikë që është i sëmurë që ajo të përhapet. Kjo për shkak se dy llojet e baktereve që shkaktojnë sëmundjen, të njohura si Mycobacterium leprae dhe Mycobacterium lepromatosis, shumohen ngadalë, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Një faktor tjetër që e bën dikë më pak të prirur për t’u prekur nga sëmundja e mumisë është degradimi i ADN-së me kalimin e kohës.

“Nga analiza, mund të zbuloni se të gjitha pjesët e ADN-së në këta parazitë janë mjaft të shkurtra. Në vend që të jenë fije të bukura, të gjata dhe të shëndetshme të ADN-së, ato janë vetëm 50 deri në 100 çifte bazash të gjata. Nuk ka asnjë mënyrë që diçka të jetë e zbatueshme pasi ADN-ja prishet – asgjë nuk zgjohet”, tha Mitchell.

Megjithatë, disa krimba parazitarë të zorrëve, të cilat përhapen përmes feçeve, jetojnë më gjatë se organizmat e tjerë dhe jo të gjithë kanë nevojë për bujtës të gjallë për të mbijetuar. Megjithatë, as ato nuk janë një shkak i madh për shqetësim.

“Ato mund të jenë shumë më serioze dhe mund të zgjasin për disa muaj, ndonjëherë disa vite, por asnjëra prej tyre nuk do të zgjasë për mijëra vjet. “Shumica dërrmuese e parazitëve vdesin kur strehuesi vdes sepse nuk kanë asnjë mënyrë për të mbijetuar,” tha Mitchell.

Edhe nëse ndonjë prej këtyre organizmave të lashtë do të ishte ende i gjallë dhe aktiv, maskat, dorezat dhe pajisjet e tjera mbrojtëse që studiuesit mbajnë për të parandaluar kontaminimin nga mumiet do t’i parandalonin gjithashtu ato nga infektimi ose përhapja e patogjenëve.

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 9 Korrik, 2024 12:43