Çmimet e naftës bien pas bisedimeve për armëpushim në Gaza

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 9 Korrik, 2024 19:40

Çmimet e naftës bien pas bisedimeve për armëpushim në Gaza

Çmimet e naftës bien të martën pas përpjekjeve të vazhdueshme diplomatike për të arritur një marrëveshje armëpushimi në Gaza dhe pasigurisë mbi kohën e uljes së normës së interesit të Rezervës Federale të SHBA-së (Fed).

Rënia e mëtejshme e çmimit ishte e kufizuar pas shqetësimeve mbi ndikimin e mundshëm të uraganit Beryl në prodhimin e naftës në Gjirin e Meksikës.

Standardi ndërkombëtar i papërpunuar Brent tregtohej me 85,57 dollarë për fuçi në orën 10:17 të mëngjesit me orën lokale (0717 GMT), një rënie prej 0,20% nga çmimi i mbylljes prej 85,75 dollarë për fuçi në seancën e mëparshme tregtare.

Standardi amerikan West Texas Intermediate (WTI) u tregtua me 82,12 dollarë për fuçi në të njëjtën kohë, një rënie prej 0,25% nga seanca e mëparshme që u mbyll me 82,33 dollarë për fuçi.

Bisedimet për armëpushimin në Lindjen e Mesme, e cila është shtëpia e një pjese dërrmuese të rezervave globale të naftës, lehtësojnë disa shqetësime për ofertën midis akterëve të tregut dhe ushtrojnë presion në rënie mbi çmimet.

Departamenti Amerikan i Shtetit njoftoi të hënën se Barbara Leaf, ndihmës sekretarja amerikane e shtetit për çështjet e Lindjes së Afërt, do të vizitojë Lindjen e Mesme më 8-14 korrik për të diskutuar një marrëveshje armëpushimi në Gaza.

Gjithashtu, pasiguritë e vazhdueshme mbi kohën e uljes së normës së interesit të Fed vazhdojnë të ndikojnë në çmimet duke rritur shqetësimet për kërkesën.

Analistët vunë në dukje se megjithëse të dhënat makroekonomike vazhdojnë të tregojnë një ngadalësim të ekonomisë amerikane, zyrtarët e Fed vazhdojnë të mbajnë qëndrimin e tyre të kujdesshëm ndaj uljes së normave.

Megjithatë, ndikimi i mundshëm i uraganit Beryl në prodhimin e naftës në Gjirin e Meksikës kufizoi rëniet e mëtejshme të çmimeve.

Është raportuar se më shumë se 1 milion familje dhe biznese kanë pësuar ndërprerje të energjisë elektrike për shkak të uraganit, i cili arriti në brigjet e Teksasit të SHBA me një intensitet të “kategorisë 1”.

Shqetësimi se disa porte në SHBA mund të mbyllen për shkak të uraganit ushqeu frikën se mbyllja mund të ndalojë përkohësisht eksportet e gazit natyror të papërpunuar dhe të lëngshëm, dërgesat e naftës në rafineri dhe dërgesat e karburantit motorik nga këto objekte.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 9 Korrik, 2024 19:40