Çfarë është giardiasisi dhe shenjat e tij

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 10 Korrik, 2024 15:48

Çfarë është giardiasisi dhe shenjat e tij

Çfarë është giardiasisi?

Giardiasisi është një sëmundje gastrointestinale e shkaktuar nga giardia lamblia. Ajo manifestohet me simptoma si diarreja me erë të keqe, lodhja, dhimbjet e stomakut, të përzierat dhe mund të çojë në dehidrim nëse nuk trajtohet.

Simptomat dhe kohëzgjatja

Simptomat zakonisht shfaqen 1-2 javë pas infektimit dhe mund të vazhdojnë për 2-6 javë pa trajtim. Antibiotikët mund të zvogëlojnë kohëzgjatjen e sëmundjes në rreth një javë dhe janë të rëndësishëm për ata me sistem imunitar të dobësuar.

Transmetimi

Paraziti përhapet përmes ushqimit ose ujit të kontaminuar, kontaktit me fecet e infektuara ose kontaktit të drejtpërdrejtë me individë të infektuar. Mund të përhapet gjithashtu në mënyrë indirekte përmes sipërfaqeve të kontaminuara ose nëpërmjet kontaktit seksual.

Diagnoza dhe trajtimi

Diagnoza përfshin testimin e mostrës së jashtëqitjes në një laborator të specializuar. Trajtimi përfshin antibiotikë për të eliminuar parazitin dhe për të siguruar hidratim të mjaftueshëm për të menaxhuar diarrenë

Komplikimet dhe rreziqet

Ndonëse ndodh rrallë që të jetë fatale, giardiasisi mund të çojë në simptoma afatgjata në disa individë, veçanërisht duke prekur fëmijët dhe ata me sistem imunitar të komprometuar. Këto mund të përfshijnë artritin, sindromën e zorrës së irrituar dhe vështirësitë në thithjen e lëndëve ushqyese.

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 10 Korrik, 2024 15:48