A e dini se çokollata e bardhë nuk është çokollatë e vërtetë?

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 11 Korrik, 2024 15:42

A e dini se çokollata e bardhë nuk është çokollatë e vërtetë?

Ekziston një shkencë e thjeshtë që shpjegon pse është kështu. Është bërë vetëm nga gjalpi ose yndyra nga kokrrat e kakaos. Çokollata e bardhë nuk përmban lëndë të ngurta kakao, gjë që i jep çokollatës së zezë dhe qumështit aromën dhe ngjyrën e saj të veçantë.

Çokollata e bardhë bëhet duke përzier gjalpin e kakaos, pluhur qumështi, sheqerin, lecitinën dhe ndonjëherë vaniljen. Për shkak të mungesës së masës së kakaos, çokollata e bardhë ka përmbajtje shumë më të ulët të polifenolit dhe aktivitet antioksidant në krahasim me qumështin dhe çokollatën e zezë.

Për këtë arsye, nutricionistët shpesh i dekurajojnë njerëzit të mos e teprojnë me çokollatën e bardhë. Shpesh thuhet se çokollata më e “shëndetshme” është çokollata e zezë me përmbajtje të lartë kakao.

Pavarësisht se nuk është ëmbëlsira më e shëndetshme, ëmbëlsira me çokollatë të bardhë shijohet nga miliona njerëz në mbarë botën. Megjithatë, shumë nuk e dinë që Nestle e bëri atë gabimisht në vitet ’30.

Faqja e internetit e kompanisë ndau historinë se si shtoi Nestrovit – një suplement ushqimor për fëmijë – në gjalpin e tij të kakaos për të bërë një formë të ngurtë tabletash qumështi. Duke bërë këtë, kompania e çokollatës shpiku aksidentalisht çokollatën e bardhë. Menjëherë pas kësaj, ata kuptuan se mund të prodhonin versione jo-mjekësore të Nestrovit. Milkybar, të cilin shumë e njohin dhe e duan sot, ishte çokollata e parë e bardhë që doli në raftet e dyqaneve në vitin 1936.

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 11 Korrik, 2024 15:42