Çfarë (të mos) bëni kur pickoheninga një grerëz? Helmi i tyre përmban një substancë të rrezikshme për njerëzit

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 11 Korrik, 2024 19:58

Çfarë (të mos) bëni kur pickoheninga një grerëz? Helmi i tyre përmban një substancë të rrezikshme për njerëzit

Një grerëza është një lloj insekti nga gjinia e grerëzave. Për sa i përket madhësisë, është dukshëm më i madh se ata. Disa lloje rriten deri në 5.5 cm në madhësi.

Ata jetojnë në fole dhe çelin nga vezët e vendosura nga mbretëresha. I përkasin grupeve shoqërore të insekteve, punëtorët kujdesen për mbretëreshën dhe kanë thumbues.

Nëse nuk i prekni dhe nuk ndihen të kërcënuar, nuk do t’ju sulmojnë. Kur sulmohen, ata shkaktojnë një thumb shumë të dhimbshëm.

Thithja e tyre është e tillë që kthehet në trup dhe nuk qëndron në vendin e pickimit, ndryshe nga pickimi i grenzës apo bletës. Kjo i lejon grerëzave t’i mbijetojë sulmit dhe të japë goditje të shumta në një sulm.

Ata janë veçanërisht të rrezikshëm kur mendojnë se ka një rrezik për folenë, kur mund të sekretojnë feromone që tërheqin të gjithë foletë nga foleja për t’u mbrojtur.

Cilat janë simptomat e pickimit të grerëzave?

Helmi që ata sekretojnë, i cili futet në trup gjatë pickimit, mund të sjellë dhimbje të forta dhe reaksion në lëkurë, por edhe në të gjithë trupin, veçanërisht nëse ka pickime të shumta.

Problemet që shfaqen pas pickimit të grerëzave mund të ndahen në fizike dhe psikologjike.

Reagimi fizik ndaj pickimit të grerëzave varet nga vendndodhja e pickimit.

Thithjet në ekstremitete janë më pak të rrezikshme se pickimet në zonën e kokës dhe qafës. Thithjet që ndodhin në zgavrën me gojë janë veçanërisht të rrezikshme.

Grerëzat e kanë zakon të zbrazin pemën frutore me të cilën ushqehen. Nëse nuk jeni të kujdesshëm, nuk mund ta shihni grerëzën duke ushqyer dhe nëse kafshoni frutin, mund të merrni një pickim kërcënues për jetën në zonën e gojës.

Pas goditjes, mund të telefononi :

• Skuqje dhe ënjtje në vendin e injektimit. Ky reagim mund të përhapet në lëkurë dhe të mbulojë deri në dhjetë centimetra. Megjithatë, në vetvete nuk është një reaksion alergjik, por reagim i lëkurës ndaj helmit të futur nga pickimi.

• Dhimbja në vendin e injektimit është një reagim i pritshëm. Dhimbja varion nga dhimbja e lehtë që mund të zgjasë deri në disa orë dhe largohet vetë, deri te dhimbjet e forta që ndonjëherë pacientët e përshkruajnë si “sikur dikush i goditi me grusht në vendin e pickimit”.

• Një ndjesi djegieje në vendin e pickimit mund të jetë veçanërisht e theksuar, shpesh përshkruhet si një ndjesi djegieje që intensifikohet me kalimin e kohës.

• Mund të shfaqen dobësi dhe marramendje, të cilat shpesh janë pasojë e frikës nga vetë ngjarja.

• Nëse shfaqet një reaksion i vërtetë alergjik, shfaqen skuqje dhe urtikarie që përhapen në të gjithë trupin, një ndjenjë mbytjeje, ënjtje të fytit dhe në fund humbje e vetëdijes. Për fat të mirë, këto reagime janë të rralla.

Një pickim grerëza është kryesisht i padëmshëm, veçanërisht nëse nuk keni histori të mëparshme të reaksioneve alergjike.

Pse ka reagime psikologjike ndaj pickimit të grerëzave?

Midis njerëzve ekziston një frikë e krijuar, por e justifikuar nga këto insekte. Ndonjëherë ndodh që pacientët të humbasin vetëdijen nga frika dhe paniku pas një pickimi. Kjo ndodh edhe pse pickimi në vetvete nuk është i rrezikshëm, nuk ka asnjë reaksion të madh të lëkurës ose reaksion alergjik.

Për këtë arsye, pacientit të kafshuar nga grerëza duhet t’i afroheni ngadalë pa panik. Është mirë që ta shtrini menjëherë, të kontrolloni vendin e shpimit dhe presionin dhe të filloni terapinë si dhe vëzhgimin. Vëzhgimi mund të zgjasë disa orë dhe është në interes të pacientëve edhe nëse nuk ka reagim të theksuar.

Çfarë duhet të bëni kur goditet nga një grerëz?

Siç e kemi theksuar tashmë, përpiquni të mos bëni panik. Një pickim grerëzash, megjithëse i dhimbshëm, zakonisht është i padëmshëm.

Mundohuni të largoheni prej tij ose atyre pa panik, duke vrapuar, duke tundur në mënyrë agresive krahët dhe duke vrarë grerëzat. Ju nuk dëshironi që ai të thërrasë miqtë e tij.

Kur jeni në një distancë të sigurt :

1. Lani mirë vendin e shpimit me ujë të ftohtë dhe sapun.

2. Hidhni ujë të ftohtë në vendin e injektimit ose vendosni akull në një peshqir dhe ftohni vendin e injektimit për të reduktuar ënjtjen dhe inflamacionin.

3. Pini antihistamine për të reduktuar gjasat e zhvillimit të një reaksioni alergjik.

4. Pasi të keni ftohur vendin e pickimit, mund të aplikoni një nga kremrat që përmbajnë kortikosteroide ose antihistamine.

5. Dhimbja mund të zgjasë disa orë, ndaj nëse është e fortë dhe nuk keni alergji, mund të merrni disa qetësues si paracetamol ose ibuprofen.

6. Nëse ende ndiheni të sëmurë, skuqje, ënjtje, dhimbje që po fillon të përhapet, kontaktoni shërbimin më të afërt të urgjencës ose bëni që një anëtar i familjes t’ju dërgojë në shërbimin më të afërt të urgjencës për kujdes të mëtejshëm.

Si të parandaloni pickimin e grerëzave?

Një grerëz nuk do t’ju kafshojë nëse nuk ndihet i kërcënuar. Është mirë t’i shmangni ato dhe folenë e tyre në një hark të gjerë.

Nëse bie në dorën tuaj ose hyn në shtëpi, hiqeni butësisht dhe hidheni pa panik. Mbani në mend se këto janë vetëm insekte që kanë shkuar diku ose tërhiqen nga frutat që janë në tarracën tuaj.

Nuk kanë ardhur me qëllim për t’ju thumbuar, sado i frikshëm të jetë tingulli që bëjnë kur fluturojnë.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 11 Korrik, 2024 19:58