Dronët fluturojnë mbi Greqinë, deri më tani janë paguar 350 mijë euro për shezlongët ilegale

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 11 Korrik, 2024 19:27

Dronët fluturojnë mbi Greqinë, deri më tani janë paguar 350 mijë euro për shezlongët ilegale

Zyrtarët kohët e fundit pezulluan tre plazhe të palicensuara për vendosjen e shezlongëve dhe funksionimin pa një kontratë të duhur, tha Ministria e Ekonomisë e Greqisë.

Autoritetet hetuan më shumë se 1,000 ankesa nga publiku në pika turistike si ishulli i Korfuzit, gadishulli Halkidiki dhe Atika, rajoni përreth Athinës, në një përpjekje për të trajtuar mbiturizmin.

Vitin e kaluar, një rekord prej 33 milionë njerëz vizituan Greqinë, pesë milionë më shumë se në 2022.

Dronët fluturojnë mbi Athinë për mbikëqyrje, duke përdorur imazhe satelitore dhe një aplikacion të veçantë MiCoast ku njerëzit mund të ndajnë përvojën e tyre në plazh ose të ankohen.

Grekët mund t’i referohen edhe regjistrit të tokës për të raportuar pushtimin e paligjshëm të plazheve.

Sipas rregullave të reja të prezantuara në mars, çadrat dhe shezlongët duhet të jenë të paktën katër metra larg nga deti. Dhe në plazhet që kanë më pak se katër metra rërë, qiratë nuk lejohen.

Shumica e gjobave janë të kufizuara në shezlongët dhe çadrat që zënë shumë hapësirë ​​në plazh, tha qeveria.

Si rezultat, gjobat në vlerë prej gati 350,000 euro u lëshuan në pesë ditë, tha qeveria të hënën.

Qeveria greke mori masa kur banorët vendas në ishullin juglindor të Paros filluan protestat, të quajtura “lëvizja e peshqirëve”, duke kërkuar qasje të lirë dhe të papenguar në breg të detit.

Protestuesit dënuan përvetësimin e shumë plazheve nga bizneset, të cilët vendosin çadra dhe shezlonge me qira gjatë ditës, disa me çmime shumë të larta.

“Qëllimi ynë është të mbrojmë mjedisin dhe të drejtën e qytetarëve për akses të lirë në plazh dhe të ruajmë produktin tonë turistik, si dhe sipërmarrjen e shëndetshme”, thuhet në deklaratën e ministrit të Ekonomisë, Kostis Hatsidakis.

Dronët do të fluturojnë mbi ishujt e famshëm Cyclades dhe Dodecanese, pranë bregdetit turk, në ditët në vijim për të shënuar shkelje të mundshme, raporton Metro .

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 11 Korrik, 2024 19:27