Kur është koha e duhur që fëmijët të shkojnë vetëm në pushime?

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 11 Korrik, 2024 15:53

Kur është koha e duhur që fëmijët të shkojnë vetëm në pushime?

Nuk ka kohë “ideale” për pushimet e para të pavarura , por varet nga pjekuria e fëmijës, por edhe nga marrëdhënia në familje, mënyra e komunikimit dhe qëndrimi i prindërve për këtë çështje. Prandaj, duhet të jeni të mençur dhe racional.

Kur mbush 13-14 vjeç (pas mbarimit të klasës së shtatë ose të tetë), fëmija juaj që deri dje nuk ju ndahej, fillon t’ju lutet që ta lini të kalojë verën me miqtë e tij, ndërsa është krejtësisht normale dhe e kuptueshme. që nxënësit e shkollave të mesme të jenë të ndarë nga prindërit për të paktën 10 ditë. Ata duan të jenë të pavarur dhe të ndjehen të rritur.Në atë moshë rritet nevoja e fëmijëve për argëtim të pakontrolluar dhe shoqërim të pambikëqyrur, gjë që i vë prindërit në telashe, sepse nuk ka një përgjigje të thjeshtë për pyetjen: “Kur është koha për pushimet e para të pavarura?” Nuk ka kohë “ideale” për pushimet e para të pavarura, por varet nga pjekuria e fëmijës, por edhe nga marrëdhënia në familje, mënyra e komunikimit dhe qëndrimi i prindërve për këtë çështje. Prandaj, duhet të jeni të mençur dhe racional.

Jo të gjithë fëmijët janë përgjegjës

Fëmijët ndryshojnë, ashtu si edhe familjet dhe mjedisi nga vijnë. Gjithçka varet nga sa i socializuar është fëmija, i aftë të funksionojë normalisht në një grup bashkëmoshatarësh, të menaxhojë në situata të ndryshme dhe të kujdeset për veten. Disa fëmijë janë të pjekur edhe në moshën 15-vjeçare, e disa edhe në moshën 18-vjeçare nuk mund të funksionojnë pa mbikëqyrjen dhe ndihmën e prindërve, shpjegojnë psikoterapistët. Shumica e adoleshentëve janë gati për pushime të pavarura vetëm në moshën 17-18 vjeç, pasi kanë mbaruar vitin e dytë ose të tretë të shkollës së mesme dhe prindërit këshillohen të mos i pengojnë në synimin dhe realizimin e tyre.

Kuptimi i adoleshencës është, në fakt, largimi nga familja dhe ndryshimi i lidhjeve familjare. Ato lidhje nuk prishen, por marrin forma dhe dimensione të reja dhe nuk duhet ta ndaloni këtë.
Adoleshentët kërkojnë vendin e tyre në shoqëri dhe pushimet e pavarura mund të ndihmojnë shumë në këtë. Të dish dhe të ndjesh që ata ia dolën vetë gjatë atyre 10 ditëve pushime do të thotë shumë për adoleshentët.

Është e rëndësishme që prindërit të njohin fëmijën e tyre dhe të shohin realisht nëse ai është në gjendje të jetë vetëm në det apo në liqen. Prindërit duhet të diskutojnë dhe të shqyrtojnë se cilat janë qëndrimet e fëmijëve të tyre për pushimet e pavarura. Për ta pyetur se ku do të donte të shkonte, me kë, çfarë pret nga e gjithë kjo. Në këtë mënyrë, do të jetë më e lehtë të konkludohet nëse ai është gati të shkojë vetëm me pushime. Por sado paradoksale të tingëllojë, para se fëmija të shkojë me pushime, prindi duhet të jetë gati për të, thonë psikologët.

Bëni një kompromis

Prindërit duhet të shkojnë gradualisht, hap pas hapi. Në fillim mund të jetë një pushim me shokët e klasës dhe mësuesin, ose një klub sportiv, një grup skautësh, një seksion në të cilin ai merr pjesë. Kjo është një qasje e mirë, sepse fëmija do të duhet të menaxhojë pa prindërit, por do të ketë mbrojtjen e mësuesit dhe trajnerit.

Nëse ende nuk jeni gati ta lini fëmijën të shkojë vetëm me pushime, ofrojini të pushojë me ju, por në të njëjtin vend ku do të qëndrojnë miqtë e tij. Kështu ai do të mund t’i kalojë ditët me ta, natën do të mund të dalë e të argëtohet, por do të flejë në hotelin ose apartamentin që keni marrë me qira për ju. Fëmija do të ketë lirinë dhe ju do të keni qetësi, sepse do të jeni mjaft afër për të parë se si funksionon e gjithë kjo. Mund të jetë një provë e shkëlqyer për një pushim solo vitin e ardhshëm.

Mos jep leksion

Prindërit kanë më shumë frikë se fëmijët e tyre, nëse shkojnë vetëm në det, do të fillojnë të pinë duhan, të pinë, të provojnë drogë dhe të angazhohen në marrëdhënie seksuale të rrezikshme.

Është normale që prindërit të kujdesen për fëmijën e tyre, por nuk duhet të mbingarkojnë veten. Nëse fëmija dëshiron të bëjë diçka të keqe, do ta bëjë në shtëpi.

Përpara udhëtimit, duhet t’i jepni fëmijës këshillat bazë se si të mbajë dhe sillet në rast aksidentesh ose sëmundjesh. Leksionet mbi rreziqet, drogën, cigaren, alkoolin, zënkat dhe seksin nuk duhet të zhvillohen në minutën e 12:00. Nëse deri atëherë nuk i keni shpjeguar se nuk duhet të pijë dhe pi duhan, sa të rrezikshme janë drogat, për të shmangur zënkat dhe marrëdhëniet seksuale të rrezikshme, atëherë biseda para udhëtimit nuk ka kuptim.

Telefononi çdo orë!

Nëse tashmë e keni lejuar fëmijën të shkojë vetëm në pushime, nuk duhet ta telefononi çdo orë, të kontrolloni se çfarë po bën, nëse dhe çfarë ka ngrënë, kur shkon në shtrat dhe kur ngrihet… Mjafton për fëmija të të thërrasë kur të rritet në destinacion dhe disa herë të tjera gjatë pushimeve, sepse në të kundërt, nëse e kontrollon vazhdimisht, pushimet do të kthehen në një “makth” si për ty ashtu edhe për të.

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 11 Korrik, 2024 15:53