Uji i pijshëm i Evropës është i ndotur me një ‘kimikat të përhershëm’, thonë OJQ-të

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 11 Korrik, 2024 19:35

Uji i pijshëm i Evropës është i ndotur me një ‘kimikat të përhershëm’, thonë OJQ-të

Në maj, nivele alarmante të substancave PFAS u zbuluan gjithashtu në lumenj, liqene dhe ujëra nëntokësore në Evropë.

Gjerësisht në përdorim të përditshëm – në kozmetikë, tiganë që nuk ngjiten dhe aparate zjarri – substancat PFAS me jetëgjatësi janë shumë të qëndrueshme dhe mund të duhen shekuj për t’u shpërbërë, raporton Phys.org.

Mostrat për këtë studim janë marrë nga uji i ambalazhuar dhe uji i rubinetit në 11 vende të Bashkimit Evropian dhe përmbanin acid trifluoroacetik (TFA). Një burim i rëndësishëm i TFA është substanca PFAS e degradueshme e përdorur në disa pesticide sintetike dhe gazra ftohës për frigoriferë dhe kondicionerë.

Ndikimi i mundshëm i substancave PFAS, dhe veçanërisht TFA, në shëndetin e njeriut po rritet, por çuditërisht janë bërë pak studime toksikologjike, thotë Rrjeti Evropian i Kontrollit të Pesticideve PAN Europe.

Mostrat u testuan nga Qendra e Ujit në Karlsruhe. TFA u gjet në 34 nga 36 mostrat e ujit të rubinetit dhe në 12 nga 19 mostrat e ujit mineral në shishe.

Sasia e TFA në ujin e rubinetit varionte nga “e padetektueshme” në 4,100 nanogramë për litër, me një mesatare prej 740 ng/L. Në ujin mineral, sasia e TFA varionte nga “e padetektueshme” në 3200 nanogramë për litër, me një mesatare prej 278 ng/L.

PAN Europe mbështeti propozimin e Institutit Kombëtar Holandez për Shëndetin Publik dhe Mjedisin për të vendosur një standard prej 2,200 ng/l. Kjo përcaktohet në mënyrë që konsumi i ujit të pijshëm të arrijë në vetëm 20 për qind të marrjes së pranueshme ditore.

Ky kufi ishte tejkaluar në ujin mineral nga Austria (4100 ng/l), ndërsa në Paris uji i çezmës përmbante 2100 ng/l.

Sipas rregulloreve të BE-së, nga viti 2026 i gjithë uji i pijshëm duhet të përmbajë jo më shumë se 500 ng/l të të gjithë PFAS dhe OJQ-të po kërkojnë që TFA të listohet.

Vendimi i mëparshëm për të klasifikuar TFA si “jo relevant” sipas rregullave të pesticideve të BE-së është “për keqardhje”, sepse “profili i tij toksikologjik lë shumë pyetje pa përgjigje”, thuhet në raportin e May.

Një studim i fundit i lepujve të ekspozuar ndaj TFA zbuloi anomali të pranishme në lindje, duke ngritur shqetësime serioze në lidhje me kimikatin.

U kërkua një korrigjim i menjëhershëm i këtij “gabimi të politikës”, duke filluar me një “ndalim të shpejtë” të pesticideve që përmbajnë PFAS dhe një rishikim të rreziqeve të disa kimikateve si TFA.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 11 Korrik, 2024 19:35