Gështenja e pjekur, traditë dhe shije që ngroh dimrin
Gështenjat janë fruti më i dashur i vjeshtës dhe dimrit, të pasura me vlera ushqyese dhe të lidhura ngushtë me traditën shqiptare. Të pjekura apo të ziera, ato jo vetëm që sjellin shije të parezistueshme, por edhe përfitime të shumta për shëndetin.
Vlerat ushqyese të gështenjave
- Të pasura me vitamina dhe minerale: përmbajnë vitaminë C, vitaminë B, kalcium, fosfor dhe hekur.
- Më pak yndyrë se arrorët e tjerë, por më shumë niseshte, duke i bërë më të lehta për tretje.
- Energjike dhe ushqyese: 100 gramë gështenja ofrojnë rreth 374 kalori, 6.4 g proteina, 27 mg kalcium dhe 175 mg fosfor.
- Të dobishme për lodhjen dhe aneminë, si dhe për forcimin e muskujve, ndaj rekomandohen për sportistët.
- Gështenja e pjekur ka më shumë proteina, yndyra dhe karbohidrate, duke qenë burim i shkëlqyer energjie.
Gështenjat shqiptare
- Rriten kryesisht në Tropojë (Kolgecaj, Lekbibaj), Pukë, Kukës (Shënmëri), Shkodër (Mes, Shllak), Lezhë (Kashnjet), Tiranë (Shupal), Pogradec, Delvinë (Muzinë), Sarandë (Dhrovjan, Leshnicë).
- Gjenden edhe në Berat, Skrapar, Përmet, Gramsh dhe Tepelenë, por në sasi më të vogla.
- Përveç konsumit të freskët, përdoren edhe në gatime tradicionale, supa dhe ëmbëlsira.
Si konsumohen
- Të pjekura – më të preferuarat në dimër, me aromë karakteristike.
- Të ziera – të buta dhe të lehta për tretje.
- Në gatime – shtohen në supa, gjellëra dhe receta tradicionale.
Flaka














