Studim: Konsumimi i lajthive përmirëson shëndetin e zemrës
Lajthitë janë një burim i pasur me antioksidantë dhe yndyra të shëndetshme, të cilat ndihmojnë në uljen e kolesterolit të keq (LDL) dhe përmirësimin e funksioneve të arterieve të gjakut. Një studim njëmujor me 21 persona me nivele të larta kolesteroli tregoi se konsumimi i 18-20% të kalorive ditore nga lajthitë uli ndjeshëm kolesterolin, trigliceridet dhe LDL-në.
Një rishikim i nëntë studimeve me mbi 400 pjesëmarrës konfirmoi gjithashtu reduktimin e LDL-së dhe kolesterolit total tek ata që konsumonin lajthi, ndërsa kolesteroli i mirë (HDL) mbeti i pandryshuar. Studime të tjera kanë treguar se konsumimi i lajthive ndihmon në uljen e yndyrës në gjak dhe rritjen e nivelit të vitaminës E.
Përveç kësaj, përmbajtja e lartë e acideve yndyrore, fibrave ushqyese, kaliumit dhe magnezit ndihmon në normalizimin e presionit të gjakut. Ekspertët rekomandojnë konsumimin e 29 deri 69 gramë lajthi në ditë për të përfituar nga efektet pozitive në shëndetin e zemrës.
Përfitimet kryesore të konsumimit të lajthive
- Ulje e kolesterolit LDL dhe triglicerideve.
- Përmirësim i funksioneve të arterieve të gjakut.
- Rritje e nivelit të vitaminës E.
- Normalizim i presionit të gjakut.
- Burim i pasur me fibra, kalium dhe magnez.
Flaka















