LSDM me minus 190 mijë vota, VMRO me 16 mijë vota më pak se në zgjedhjet lokale

Desk
By Desk 22 Prill, 2019 21:12

LSDM me minus 190 mijë vota, VMRO me 16 mijë vota më pak se në zgjedhjet lokale

Rezultatet e ngushta, por shumë ndryshe nga zgjedhjet e mëparshme. Në qytetin e Shkupit, nëse numërohen sipas komunave të fituara, Siljanoska dhe Pendarovski janë 5-5. (Siljanoska-Aerodrom, Butel, Gazi Babë, Gjorçe Petrov, Kisella Vodë), (Pendarovski-Karposh, Saraj, Qendër, Çair, Shuto Orizarë), përcjell FLAKA.

Por fitoret e Siljanovskës ishin më të mëdha edhe në nivlet të qytetit të Shkupit, ajo e fitoi Pendarovskin në nivel të qytetit me 664 vota më shumë. Siljanovska mori 87.268, Pendarovski – 86.604 vota.

Është interesante që të gjitha fitoret e saj janë arritur në komunat ku pjesëmarrja ishte 42 dhe 49.95 përqind. Pendarovski fitoi përsëri në dy komunat e vetme ku kishte pjesëmarrje mbi 50 për qind (Karposh dhe Qendër), dhe tri fitoret tjera ishin në komuna me pjesëmarrje të ulët prej 21 deri 31 për qind.

Fakti që shifrat në politikë po ndryshojnë me shpejtësi sië tregon fotografia më poshtë, harta e Maqedonisë është kryesisht e kuqe, një vit e gjysmë më parë ishte blu me ishuj të vegjël të vogël nga disa komuna të fituara nga VMRO-DPMNE.

Kjo ka ndodhur tashmë në zgjedhjet e fundit lokale të tetorit 2017. Tani e kuqe është pothuajse e gjithë Maqedonia Lindore, Siljanoska fitoi në gjithsej 47 komuna. Rrugët blu të Pendarovskit shtrihen në 24 territore lokale dhe Reka fitoi në gjithsej 9 komuna.

Komunën më të madhe të Kumanovës e ka fituar Pendarovskin, por në qytetet e mëdha sikurse Shkupi, Manastiri dhe Prilepi, Shtipi dhe Velesi, u fituan nga Siljanovska. Komunë tjetër e madhe e fituar nga Pendarovski është Strumica, qyteti i lindjes i kryeministrit të vendit. Pendarovski ka fituar edhe në Kërçovë dhe Strugë, komuna të përziera etnikisht. Tetova dhe Gostivar i sollën fitore Rekës.

Pendarovski fitoi një total prej 323. 846 vota, Siljanoska 319.240. Kur rezultatet e tyre të krahasohen me partitë që i mbështeten ato dhe rezultatet e tyre nga zgjedhjet e fundit lokale, Pendarovski fitoi rreth 100 mijë vota më pak se sa listat komunale të LSDM në këshilla një vit e gjysmë më parë. (Zgjedhjet Lokale LSDM 420.294) Ka një rënie, por shumë më të ulët në votat e Siljanoska kundrejt VMRO-DPMNE në vitin 2017. Atëherë partia mori 335.579 vota, dhe tani kandidati i tyre presidencial fitoi 16 mijë vota më pak.

Natyrisht, atëherë ka pasur një pjesëmarrje të votuesve nga aktualisht më pak se 42 përqind (41.82%). FLAKA

Desk
By Desk 22 Prill, 2019 21:12